Sport                                                  Gerelateerde artikels

In Cuba, zoals dat in alle communistische landen het geval was, is sport, en dan vooral Olympische topsport zeer belangrijk. Het geeft een beeld van de grootsheid van het land. Het rollen van de spierballen in tijden van koude oorlog.

Cuba onderscheidt zich echter op 2 vlakken sterk van China en de vroegere Oostbloklanden. Terwijl het zeer goed bekend is dat veel van de Chinese, Russische en zeker Oost-Duitse successen toe te schrijven zijn aan dopinggebruik dat startte in de prille jeugd van de atleten zijn daar in Cuba weinig redenen voor om hieraan te denken. Dat de wereldrecordhouder hoogspringen Javier Sotomayor betrapt werd op het gebruik van cocaïne kan men moeilijk als prestatiebevorderend aanduiden.

Maar er is meer. In Cuba maakt sport, en niet alleen topsport deel uit van het dagelijkse leven. Tijdens een speech op 29 januari 1959, dus nog geen maand na het verdrijven van Batista, zei Fidel Castro onder andere: "het beoefenen van sport is noodzakelijk voor het land" en "sport is een bron van wilskracht, fysieke hardheid en mentale weerbaarheid".
Van in de lagere school wordt er dus al veel aandacht besteed aan sport en dit gaat verder tot de pensioengerechtigde leeftijd. Immers, wie Cuba bezocht heeft, heeft zeker al 's ochtends zeer vroeg een groep bejaarden op straat turnoefeningen zien doen. De fysieke toestand van de Cubanen is dan ook beter dan die van pakweg de Belgen, alhoewel we ook in Cuba zien dat overgewicht zwaar om zich heen begint te grijpen en dat hoe langer hoe minder aan lichaamsbeweging wordt gedaan.

De Olympische Spelen zijn voor Cuba altijd al een forum geweest waarop ze wilden etaleren hoe goed het Cubaanse sportbeleid is. Hieraan heeft de overgang op de Olympische Spelen van amateursport naar professionele sport weinig veranderd. Cuba won in de geschiedenis van de Olympische Spelen om en nabij 190 medailles waaronder meer dan 65 gouden, 55 zilveren en 55 bronzen medailles.

De Cubanen blinken vooral uit in technische sporten waar geen gesofisticeerd materiaal voor nodig is. Cubanen zie je dus op atletieknummers als het hordenlopen, verspringen, hoogspringen, tienkamp, speerwerpen, hamerslingeren, maar vrijwel niet op de loopnummers (Alberto Juantorena en Ana Fidelia Quirot uitgezonderd maar zij waren sterk in de jaren 70 en 80 van de  vorige eeuw). Andere sporten waar Cuba in uitblinkt zijn de nationale sport baseball, (vrouwen-)volleybal, worstelen, judo en boksen.

Aan sport doen in Cuba is vrijwel gratis en de trainers van hoog niveau worden betaald door de staat (niet door de atleten zoals in België). Topsporter zijn in Cuba heeft veel economische voordelen. Maar de welstand is absoluut niet te vergelijken met topsporters in andere landen. Daarom zijn er regelmatig Cubanen die tijdens de deelname aan een internationaal tornooi het hazepad kiezen en politiek asiel vragen in vooral de Verenigde Staten, Spanje, Italië of Duitsland. Weinigen onder hen blijven echter hetzelfde hoge niveau behouden eenmaal ze Cuba ontvlucht zijn.