BREVES MEI 2017

Door: Freddy Tack

Drie maal Carpentier

Op de « Sabado del Libro » (Zaterdag van het boek) van 6 mei wordt een heruitgave voorgesteld van drie werken van de welbekende cubaanse auteur en musicoloog Alejo Carpentier.
Graziella Pogolotti, voorzitster van het Fonds Alejo Carpentier, stelde de werken voor : « El reino de este mundo », « Ensayos » (met een proloog door Pogolotti), en « Lecturas de Juventud ».


Granma, 04/05/2017.


Solidariteitsomhelzing tegen de blokkade.


Op 4 mei, van 17 u. tot 17u30, start in het park Calixto García, in Holguín, een grootse solidariteitsomhelzing tegen de blokkade. (Abrazo contra el bloqueo).

Studenten uit een twintigtal landen nemen deel aan deze solidariteitsactie, met slogans zoals « No mas bloqueo » en « Fin de la injusticia ».

Het initiatief komt van studenten van de Universiteit van Holguín, waar jongeren uit de ganse wereld genieten van de kans een opleiding te volgen, die in hun eigen land ofwel onbetaalbaar is, ofwel onmogelijk wegens lokale omstandigheden (oorlog, natuurlijke catastrofes, enz.)


Cubahora, 03/05/2017.

Juventud Rebelde, 05/05/2017.


Centrum voor culturele betrekkingen Cuba-Europa.


In het Palacio del Segundo Cabo van Havana, werd een centrum ingehuldigd voor de culturele relaties tussen Cuba en Europa.

Eusebio Leal, de historicus van Havana, benadrukte het belang van de versteviging van de culturele banden, in een gemeenschappelijke inzet voor vrede in de wereld, het welzijn van alle mensen, en de redding van onze planeet.

Herman Portocarero, ambassadeur van de Europese Unie (EU) in Cuba, onderlijnde de internationale samenwerking, en gaf als concreet voorbeeld de resaturatie van dit paleis. « Het word het ontmoetingspunt van de culturen van Cuba en Europa », voegde hij eraan toe, « maar ook van de landen die geen lid zijn van de EU, maar die onze geschiedenis delen ».


Cubadebate, 10/05/2017.


33 jaar CIES.


Het Centrum voor de studie van zonneënergie, in Santiago de Cuba, werd opgericht op 11 mei 1984.

33 jaar inzet voor het gebruik van hernieuwbare energiebronnen, voor de studie, de verspreiding en de transfer van nieuwe technologieën.

Een centrum van universitair niveau, onmisbaar in de studie en promotie van zonneënergie.


Sierra Maestra, 11/05/2017.


Een maand znder « balseros ».


In april werd geen enkele « balsero » (bootvluchtelingen) gedetecteerd door de kustwachters van de VS.

Het lijkt dus wel dat deze illegale vorm van migratie, onder de impuls van de politiek « droge voeten/natte voeten », aan het verdwijnen is, na de afschaffing van deze politiek.

Deze illegale en gevaarlijke vorm van migratie heeft het leven gekost van talrijke uitwijkelingen.

Na de aankondiging van het herstel van de betrekkingen tussen Cuba en de VS deden nog duizenden Cubanen een poging om naar de VS te trekken en te kunnen genieten van de privileges exclusief voorbehouden voor de Cubanen, uit vrees voor het einde van deze politiek.


Cubadebate, 11/05/2017.


Conga voor de diversiteit.


De tiende dag tegen homofobie en transfobie verliep in Cuba met een grote betoging in Havana, een « Conga » tegen de homofobie en de transfobie.

Mariela Castro Espín, voorzitster van de CENESEX (Cubaans centrum voor sexuele opvoeding), benadrukte de nu reeds 10 jaren inzet en actie voor het aanvaarden van de LGBTI in de Cubaanse samenleving.

Bij het einde van de opmars verklaarde Mariela : « Wij kunnen rekenen op de inzet van 3.000 militanten voor de gezondheid en de sexuele rechten in het ganse land ».


Cubadebate, 13/05/2017.


Behandeling van Alzheimerpatiënten.


Het Centrum voor Moleculaire Immunologie (CIM) ontwikkelde een 100 % Cubaans geneesmiddel voor de behandeling van Alzheimerpatiënten. Het geneesmiddel belet de ziekte niet, en geneest ze niet, maar verbetert de kwaliteit van het leven van de patiënten en hun familie, en vertraagt de evolutie van de ziekte.

De « NeuroEpo » wordt nu onderworpen aan klinische testen.

Cuba telt ongeveer 160.000 Alzheimerpatiënten, en de ziekte is de zesde overlijdensoorzaak bij de meer dan zestigjarigen. Men schat dat tegen 2040, 2,7 % van de bevolking zou kunnen getroffen zijn.


Cubadebate, 16/05/2017.


Lucia op het Festival in Cannes.


Een gerestaureerde copie van de Cubaanse film « Lucia (1968), van Humberto Solás, een klassieker van de Cubaanse film, wordt op 27 mei voorgesteld op het Festival van Cannes.

Reeds op het vorige festival toonde men een gerstaureerde copie van « Memorias del subdesarollo ».

De restauratiewerken werden verwezenlijkt in de Cinetheek van Bolonia.


Tribuna de La Habana, 19/05/2017.


Hulde aan de Beatles.


Ter gelegenheid van de 50e verjaardag van de befaamde plaat « Sergeant Pepper's Lonely Hart Club Band » wordt een groot concert ingericht in het park John Lennon, in Havana.


Bohemia, 26/05/2017.