BREVES MEI 2016

Door: Freddy Tack

Noord-Amerikaans cruise-schip in Cuba

Het cruise-schip Adonia kwam in Havana aan met 700 passagiers aan boord, waaronder geen enkele toerist. Bij de vijftig journalisten namen deel aan de reis.

Officieel gaat om een culrurele uitwisseling, onder het etiket van het programma « van volk tot volk », programma dat reizen toelaat voor noordamerikaanse burgers, binnen de 12 toegelaten groepen. Het « normale » toerisme naar Cuba blijft bij wet verboden voor de noordamerikaanse burgers.

Het is het eerste noordamerikaans cruise-schip dat Cuba bezoekt sinds meer dan 50 jaar.


Trabajadores, 02/05/2016.Softel krijgt prijs van de UIT.


Het cubaans bedrijf Softel, dat informaticadiensten levert, kreeg de eerste prijs van de UIT (Internationale Unie van de Telecommunicaties), in de categorie E-gezondheid.

Het bedrijf werkte een project uit voor de informatisering van het cubaans gezondheidsysteem.


Cubadebate, 03/05/2016.


Chanel in Cuba.


Op 3 lei stelde Chanel de collectie « Crusero 2016-2017 » voor in Havana.

Karl Lagersfeld heeft, na de Stones, het bestaan van Cuba ontdekt.
De modeschow had plaats op de Paseo del Prado in het oude Havana.


Cubadebate, 03/05/2016.De blokkade treft extraterritoriaal.


In november 2015 heeft de britse Co-op Bank de rekeningen afgesloten van de vereniging « Solidariteitscampagne met Cuba », officieel onder het voorwendsel dat Cuba een « risico » land zou zijn.

Uiteindelijk gaf de directeur van de bank nu toe dat het de vrees is voor noordamerikaanse sancties die aan de basis lag van deze beslissing.

Nogmaals een duidelijk voorbeeld van het extraterritoriaal karakter van de blokkade tegen Cuba.


Granma, 04/05/2016.Nasdaq stuurt aan tot investeren in Cuba.


Nasdaq.com, het bekende internationaal financieel tijdschrift, geeft de ondernemers de raad om te investeren in Cuba, meer specifiek in het toerisme, de bouw en de telecommunicaties.

Nasdaq schrijft : « De nieuwe betrekkingen tussen de VS en Cuba zouden een goede zaak moeten zijn voor talrijke bedrijven die op de beurs zijn aangesloten ».


Granma, 04/05/2016.ETECSA sluit nieuw akkoord.


Het cubaans telecombedrijf ETECSA heeft een akkoord gesloten met T-Mobile USA voor telefoonverkeer tussen de VS en Cuba, en een roamingservice (tekst en data) voor de klanten van T-Mobile USA die naar Cuba reizen.


Granma, 09/05/2016.Buena Vista Social Club.


De Buena Vista Social Club gaat zijn afscheidstour eind deze week eindigen, met twee grote concerten in het Karl Marxteater van Havana.

De concerten zullen ook beelden en videos voorstellen van grote verdwenen deelnemers, zoals Ibrahim Ferrer.


Prensa Latina, 13/05/2016.15 mei 1955 : vrijlating van de « moncadisten ».


Op 15 mei 1955, na een intentie campagne voor amnestie, ruim gesteund door de cubaanse bevolking, werden de aanvallers van de Moncadacaserne (26 juli 1953) vrijgelaten uit de modelgevangenis van het Pijneiland (nu Jeugdeiland).

Fidel, Raúl en hun compañeros werden opgewacht door hun familieleden en vrienden, en kwamen na de boottocht en de treinreis in Havana aan, waar honderden cubanen hen toejuichten.


Granma, 13/05/2016.500 jaar suikerriet.


Op 13 mei vierde men de 500e verjaardag van de invoering van het suikerriet in Cuba.

Het is tijdens zijn tweede reis naar de « Nieuwe Wereld » dat Colombus verschillende gewassen meebracht naar Cuba, voor de voeding van de reizigers en van het vee.
Vandaag telt men in Cuba 429 variëteiten van suikerriet.


Girón, 13/05/2016.Betrekkingen VS-Cuba : er zal tijd nodig zijn.


Dit verklaarde Josefina Vidal, directrice-generaal voor de VS van het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Cuba.
Zij voegde hieraan toe dat niettegenstaande het verderzetten van de economische, commerciële en financiële blokkade, enkele positieve stappen gezet werden, zoals het schrappen van Cuba op de lijst van de landen die het terrorisme steunen, het opheffen van enkele beperkingen, het afsluiten van technische akkoorden en de gelegde contacten om mekaar beter te leren kennen en de belangen op verschillende punten te ontdekken.


ACN, 20/05/2016.Filmfestival van Cannes.


De afdeling klassieke films van het Festival van Cannes, stelde de film « Memorias del subdesarrollo » voor (1968), als een klassiek meestererk van de cubaanse film. Deze film van Tomás Gutiérrez Alea, naar het boek van Edmundo Desnoes, beschrijft de ervaringen van een bourgeois die beslist in Cuba te blijven, daar waar gans zijn familie het land verlaat na de revolutie.


Cubadebate, 20/05/2016.Congresdocumenten.


Het 7e Congres van de PCC (Communistische Partij van Cuba) heeft twee fundamentele teksten besproken : « Het bepalen van het economische en sociaal socialistisch ontwikkelingsmodel » en « Het nationaal plan voor de economische en sociale ontwikkeling tot in 2030 ».

Beide documenten worden nu democratisch besproken door de militanten van de PCC en de UJC (Communistische jeugd), de vertegenwoordigers van de massa-organisaties en ruime sectoren van de maatschappij.

De documenten zijn nu ter beschikking van de bevolking, in een uitgave van 32 paginas, verkocht aan 1 peso, en de documenten zijn ook beschikbaar in PDF-versie op meerdere cubaanse websites.


Granma, 23/05/2016.EU en Cuba werken samen in de landbouwsector.


Henriette Geiger, hoofd van de afdeling Latijns Amerika en Caraïben van de Algemene Directie voor Internationale Samenwerking van de Europese Unie (EU), verklaarde in Cuba dat de projecten voor samenwerking in de landbouw gunstig vooruit gaan.

De programmas moeten bijdragen tot een beperking van de invoer, tot een betere productiviteit en tot het gebruik van efficiënte werkmethodes. Zij werden gestart in 2014 en komen ten einde in 2019.

28 variëteiten van zaden die weerstaan aan klimaatveranderingen werden zo ingevoerd.


ACN, 26/05/2016.Didier Reynders ontvangen door Raúl Castro.


Didier Reynders, vice eerste minister en minister van buitenlandse zaken, op werkbezoek in Cuba, werd ontvangen door Raúl Castro.

Zij bespraken de vooruitgang in de bilaterale betrekkingen en de ontwikkelingsmogelijkheden, evenals de vooruitgang in de banden tussen de EU en Cuba, domein waar België een constructieve rol speelde.

Patrick Van Gheel, ambassadeur van België in Cuba, en Marc Millie, adjunct directeur van het cabinet, namen deel aan de besprekingen. Cuba was ook vertegenwoordigd door Bruno Rodríguez Parilla, cubaans minister van buitenlandse zaken, door Gerardo Peñalver Portal, directeur generaal voor bilaterale aangelegenheden van het ministerie van buitenlandse zaken van Cuba.

Reynders had ook officiële gesprekken met Bruno Rodríguez, met Ricardo Cabrisas Ruiz, vice-voorzitter van de ministerraad, en met Rodrigo Malmierca Díaz, cubaans minister voor buitenlandse handel en investeringen.


Granma, 30/05/2016.