BREVES MAART 2017

Door: Freddy Tack

Tributo 2017 : een exclusiviteit van Havana Club

Havana Club stelt een exclusieve rum voor : Tributo 2017, resultaat van de samenwerking tussen verschillende « maestros roneros » (rum meesters), onder de leiding van Asbel Morales Lorenzo.

Het gaat om een beperkte productie, 2.500 flessen, van een unieke en uitzonderlijke rum, genummerd en met de handtekening van de expert.

De verkoop is voorzien in Europa en enkele andere landen. 300 flessen worden aangeboden in Cuba, in de Casas del Habano, in enkele likeurwinkels en gespecialiseerde markten.


Periodico Mayabeque, 01/03/2017.


Een nieuwe plaat van Buena Fe

De Cubaanse groep Buena Fe brengt een nieuwe plaat op de markt : « Sobreviviente », met latijnsamerikaanse invloeden en de deelname van verschillende genodigden, waaronder Silvio Rodríguez.

Egrem (de cubaanse platenfirma) zorgt voor de verspreiding in Cuba, en Metamorfosis doet dit op internationaal vlak. Het album is ook beschikbaar op iTunes, Spotify en Amazon.
De groep Buena Fe werd gesticht in 1999, produceerde een eerste plaat in 2001, en bekwam verschillende prijzen van Cubadisco.


Granma, 04/03/2017.El Tocororo, een succesvol restaurant.


Het restaurant El Tocororo, in Havana, verwezenlijkte op een jaar tijd meer dan een miljoen pesos in deviezen.

El Tocororo kreeg ook de felicitaties voor geleverde inspanningen inzake energiebesparingen, voor de kwaliteit van de dienstverlening, de controle op de producten, en voor de steun (16.000 pesos) aan de research tegen kanker.


Trabajadores, 05/03/2017.


België neemt deel aan de week van de francofonie.


Patrick Van Gheel, ambassadeur van België in Havana, deelde mede dat wij deelnemen aan de week van de francofonie in Havana, van 18 tot 26 maart.

Er komt een expo van de striptekenaar Alexander Yzquierdo, laureaat van het atelier voor stripverhalen in België, een conferentie door Etienne Schréder, over « het patrimonium van het stripverhaal », en een film « Cuba de Melody » (een coproductie met Luxemburg en Frankrijk).

14 landen nemen deel aan deze gebeurtenis.


Prensa Latina, 09/03/2017.


Meteorologie in dienst van zonneënergie


Specialisten van het Instituut voor Meteorologie gaan prioritair een dienst opstarten over zonnebestraling.

Goede vooruitzichten aankondigen, o.a. over de bewolking, moeten bijdragen tot het efficiënt beheer van de parken met zonnepanelen, en toelaten vooruitzichten aan te kondigen inzake electriciteitsproductie.


Granma, 14/03/2017.


1.000 beurzen voor studenten geneeskunde uit Colombia.


Als begroeting voor het vredesakkoord in Colombia schenkt Cuba 1.000 beurzen voor studenten geneeskunde : 500 aan de FARC-EP en 500 aan de Colombiaanse regering.
1.000 Colombianen zullen aldus in de vijf komende jaren hun studies in geneeskunde gratis volgen in Cuba.


Vanguardia, 16/03/2017.


Handel met Cuba.


Sonny Perdue, ex-gouverneur van Georgia, en vooropgestelde secretaris voor handel van de VS, spreekt zich voor een uitbreiding van de handel in voedingswaren met Cuba. Hij vroeg de steun van het Congres voor het oplossen van financieringsproblemen voor de landbouwers die aan Cuba wensen te leveren (heden moeten de betalingen cash bebeuren en op voorhand).

Hij verklaarde dat deze export niet alleen belangrijk is voor enkele zuiderse staten die rijst produceren, maar ook voor anderen die bonen en granen produceren.


Cubadebate, 24/03/2017.


Cubaanse medische brigade in Peru.


Een brigade van het Contingent Henry Reeves vertrekt naar Peru. Zij gaat instaan voor medische hulp in de streek getroffen door zware overstromingen. 11 dokters zijn op weg, met geneesmiddelen en materiaal voor zorgverlening aan duizenden slachtoffers.


Granma, 26/03/2017.


Nucleaire ontwapening.


Tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft Cuba aangedrongen op de inzet van alle Staten in de wereld, voor een totale nucleaire ontwapening., enig middel voor het opheffen van de dreiging op de overleving van de mensheid.

Anayansi Rodríguez, de Cubaanse ambassadrice bij de UNO, benadrukte dat de ontwapening volledig en doorzichtig moet zijn, met garanties voor de totale afschaffing van atoomwapens.


Granma, 27/03/2017.


Het ICAP heeft een nieuwe voorzitter.


Fernando González Llort, één van de Cuban 5, is de nieuwe voorzitter van het Cubaans Instituut voor Vriendschap met de Volkeren. Hij was reeds vice-voorzitter sinds juni 2014, bij zijn terugkeer in Cuba na meer dan 15 jaar onrechtvaardige gevangenschap in de VS.


Granma, 28/03/2017.