BREVES MAART 2016

Door: Freddy Tack

Eerste zikageval in Cuba.


Het eerste zikageval in Cuba werd vastgesteld bij een venezolaanse arts van 28 jaar, die op 26 februari in Cuba aankwam, voor het volgen van een postgraduaat.


Granma, 01/03/2016.Obama op base-ballmatch.


Barack Obama gaat tijdens zijn verblijf in Cuba, op 21 maart, een base-ballmatch bijwonen. De cubaanse ploeg speelt tegen Tampa Bay uit de VS.


La Demajagua, 02/03/2016.Boekenbeurs Cuba 2016.


De boekenbeurs Cuba 2016 verlaat Havana om een rondreis door Cuba te ondernemen.

Van 2 tot 6 maart komt Cienfuegos aan de beurt, gevolgd door Pinar del Rio, Matanzas, Mayabeque en Ciego de Ávila.

Tijdens de tiendaagse beurs in Havana kon me rekenen op 345.000 bezoekers en werden 234.246 boeken verkocht.


Granma, 02/03/2016.Tributo, een nieuw product van Havana Club.


Havana Club stelde een nieuwe rum voor, « Tributo », met een productie van 2.500 flessen voor 2016.

De verspreiding zal starten in de Casas del Habano.


Granma, 03/03/2016.Sluiting van bankrekeningen in Groot-Brittanië.


De bankrekening van de Solidariteitscampagne met Cuba (CSC) in Groot Britannië, werd gesloten, na de aankoop van de Co-op Bank door een hedge fund uit de VS.

CSC vroeg om uitleg en het antwoord beperkte zich tot een verklaring dat de bank Cuba beschouwde als een land met « hoge risicos ».

De Daily Mirror berichte dat de sluiting rechtstreeks gebonden is aan de blokkadepolitiek van de VS tegen Cuba.

Nog een extraterritoriale maatregel, alhoewel Groot-Britannië normale diplomatieke betrekkingen met Cuba heeft, de handel met Cuba promoveert, en verschillende bilaterale akkoorden tekende.


ACN, 04/03/2016.Herdenking van de slachtoffers van de explosie van « La Coubre ».


Op 5 maart 1960, tijdens de begrafenis van de slachtoffers van de ontploffing van het schip « La Coubre », gebruikte Fidel Castro voor de eerste keer de slogan « Patria o muerte !» (Het vaderland of de dood).

56 jaar later herdenken de familieleden, de werknemers van de maritieme sector, de studenten en de inwoners van Havana, deze gebeurtenis.

Het franse schip « La Coubre », met wapens voor de verdediging van de revolutie, geladen in Antwerpen, ontplofte in de haven van Havana ingevolge een sabotage.

Er vielen een honderdtal doden, 34 vermisten en 400 gekwetsten.


Tribuna deLa Habana, 04/03/2016.Unie van de Informatici van Cuba.


Meer dan 200 afgevaardigden uit alle sectoren van de informatie- en communicatietechnologieën, namen deel aan de oprichting van de Unie van de Informatici van Cuba.

Verschillende commissies onderzochten de oprichtingsdocumenten, de statuten, de ethische code, en de strategische visie van de Unie.


Ahora, 07/03/2016.XIVe Nationaal Salon van de Humor en de Satire.


Het XIVe Nationaal Salon van de Humor en de Satire gaat door van 11 tot 13 april 2016 in het Museum van de Humor, in San Antonio de los Baños.

De gebeurtenis is opgedragen aan de 55e verjaardag van het humoristisch tijdschrift Palante.

De deelnemers kunnen zich inschrijven voor algemene humor, personenkarikatuur, politieke satire, stripverhalen en fotografie.

De ingezonden werken zullen tentoongesteld worden tot 31 augustus.


El Artemiseño, 07/03/2016.Cuba zal nooit afzien van het socialisme.


José Ramón Balaguer, lid van het secretariaat van het Centraal Comité van de Communistische Partij van Cuba (PCC), verklaarde in Mexico dat Cuba nooit zal afzien van het socialisme.

Hij benadrukte dat het socialisme het enige alternatief is voor de cubaanse revolutie.

Hij vermelde dat het VIIe Congres van de PCC, in april, het socialisme en het sociaal en economische ontwikkelingsmodel tot 2030 op zijn agenda heeft.


Granma, 10/03/2016.211 beschermde zones in het land.


Eind 2015 werden 211 beschermde zones geregistreerd in Cuba, waarvan 77 met een nationaal belang.

Vercshillende zones zijn ook internationaal erkend, zoals de reserves van de biosfeer van Guanahacabibes, Buenavista, Baconao en Cuchillas del Toa, en de Nationale Parken Alejandro de Humboldt en Desembarco del Granma, uitgeroepen tot zones van het Wereld Natuur Patrimonium.

De beschermde zones tellen van 85 tot 95% inheemse fauna en flora.


Granma, 13/03/2016.Internationaal telefoonverkeer.


ETECSA heeft een akkoord afgesloten met Verizon Partner Solutions, een afdeling van de noordamerikaanse firma Verizon Communications Inc, voor rechtreeks telefoonverkeer tussen de VS en Cuba.

Eenmaal de testperiode achter de rug zal men overgaan tot de definitieve interconnectie.


Granma, 14/03/2016.Cuba neemt deel aan het EU-CELAC seminarie over gendergelijkiheid.


Cuba nam in Brussel deel aan het seminarie van de Europese Unie en de CELAC (Gemeenschap van de landen van Latijns Amerika en de Caraïben), over gendergelijkheid en economische kansen voor vrouwen.

Deelname van de vrouw aan de economie en op de arbeidsmarkt werden er besproken.

Teresa Hernandez, lid van het Nationaal Secretariaat van de FMC (Federatie van de Cubaanse Vrouwen), benadrukte dat in Cuba de gendergelijkheid opgenomen is in de Grondwet en dat man en vrouw hetzelfde loon krijgen voor hetzelfde werk. Zij voegde hieraan toe dat in Cuba 81,9% van de onderwijskrachten vrouwen zijn, dat 48,86% van de volksvertegenwoordigers vrouwen zijn en dat de vrouw in Cuba globaal 48% van de arbeidsmarkt uitmaakt, dank zij de politiek gevoerd door de Revolutie.


Granma, 14/03/2016.Postdienst tussen Cuba en de VS is hersteld.


Na coördinatie van de technische, operatieve en veiligheidsaspecten, werd op 16/03/2016 de rechtstreekse postdienst tussen Cuba en de VS hersteld.

Gedurende meer dan 50 jaar werd de post verzonden via derde landen en was een brief tussen beide landen soms meer dan een maand onderweg.

De rechtstreekse dienst voor brieven, kleine pakjes, e.d.m. is nu heropend.


Granma, 14/06/2016.Polio vaccin : 85 miljoen dosissen.


Tussen 26/02/1962 en heden heeft Cuba bij de 85 miljoen dosissen van het vaccin tegen polio toegepast. Dit maakt van Cuba het eerste land in Latijns Amerika waar deze ziekte uitgeroeid werd.

Gans de bevolking van minder dan 68 jaar is nu beschermd tegen deze ziekte.


Invasor, 23/03/2016.Museum van de invallers in de Varkensbaai.


Een groep veteranen van de Brigade 2506, door de CIA getraind om Cuba binnen te vallen in 1961, in de Varkensbaai (Playa Giron), heeft een nieuw museum ingehuldigd over deze actie, in Hialeah, Miami.

Bij de « heropeners » zag men Luis Posada Carilles, deelnemer aan de invasie en auteur van de aanslag op een burgervliegtuig in 1976 (73 doden), en Felix Rodríguez, die voor de CIA deelnam aan de moord op Che Guevara in Bolivia.

Zij genieten ongestoord van een rustig pensioen, na tientallen jaren terroristische aanslagen tegen Cuba.
Het vernieuwd museum beschikt over uitrustingen identiek aan deze gebruikt in 1961, zoals een tank M41 Walker Bulldog en een B26 vliegtuig.


Cubadebate, 27/03/2016.België wil handelsbetrekkingen met Cuba vernauwen.


Geert Bougeois, Minister-President van de Vlaamse regering, bezoekt Cuba aan het hoofd van een delegatie van 26 ondernemingen uit Vlaanderen en Brussel-Hoofdstedelijk Gewest.

Patrick Van Gheel, ambassadeur van België in Cuba, verklaarde dat deze ondernemingen de mogelijke samenwerkingen en investeringen komen onderzoeken o.a. in de bouw, de chemische industrie, de voeding, het transport, de logistiek, de uitbaggering van havens.

België is de vijfde europese klant van Cuba, met o.a. een import van petroleumderivaten en tabak, en een export van voedingswaren, machines en chemische produkten.


Granma, 31/03/2016.Nog steeds geen normale financiële transacties in dollars.


Bruno Rodríguez, cubaans minister van buitenlandse zaken, verklaarde dat de toelating van Obama om dollars te gebruiken in transacties met Cuba, gewoon een aankondigingsverklaring is. « Er zijn heden geen normale financiële transacties », verklaarde hij. « De cubaanse banken kunnen nog steeds geen rekeningen openen in de Verenigde Staten ».

Hij voegde hieraan toe : « Cuba blokkeert de VS niet en past geen enkele discriminatorische maatregel toe op noordamerikaanse bedrijven of op VS-toeristen, maar de blokkade tegen Cuba blijft een versmachtende werkelijkheid ».

Hij herinnerde eraan dat de doelstellingen van Washington om Cuba economisch, strategisch en politiek te overheersen onveranderd blijven.


El Economista, 31/03/2016.