BREVES JUNI 2016

Door: Freddy Tack

Belgische onderscheiding voor Eusebio Leal.


Eusebio Leal, de historicus van Havana, kreeg de médaille van Ridder in de Orde van Leopold, voor zijn inzet in de samenwerking en de vriendschap van het Bureau van de historicus met België.

Didier Reynders, vice-eerste-minister en minister van buitenlandse zaken, benadrukte de goede samenwerking, terug te vinden o.a. in het museum van de chocolade, de restauratie van het Palacio de Segundo Cabo (heden zetel voor de culturele relaties Cuba-Europa) en de « Vitrine de Wallonie ».

Hij begroette tevens de versterking van de samenwerkingsbanden tussen het Nationaal Museum voor Schone Kunsten van Cuba en België, en kondigde aan dat Cuba ere genodigde zal zijn van het Vacantiesalon in 2017.


Granma en Trabajadores, 01/06/2016.Pinar del Rio blijft kampioen in bebossing.


De provincie Pinar del Rio heeft de hoogste bebossingsgraad van het land, met 45,1% van de oppervlakte bedekt met bossen. Dit is nog iets hoger dan vorig jaar.


Trabajadores, 02/06/2016.Havana is één van de wondersteden in de wereld.


Havana werd uitgeroepen tot één van de zeven wondersteden in de wereld. De mytische aantrekkingskracht van de stad, de warmte van het onthaal, het charisme en de vrolijkheid van de inwoners, waren doorslaggevende elementen bij het toekennen van de titel.

De titel wordt toegekend door de zwitserse stichting New7Wonders.


Juventud Rebelde, 06/06/2016.

Granma, 07/06.2016.Beheer van afval.


Cuba onderzoekt de voorstellen van 28 buitenlandse firmas, die kunnen deelnemen aan een project voor het afhandelen van vaste stedelijke afval, teneinde de negatieve gevolgen voor het milieu en de gezondheid te beperken.

Vooral landen uit Europa en Canada zijn kandidaat. Het onderzoek moet de aan de cubaanse condities de best aangepaste technologieën selecteren, met de meest efficiënte electriciteitsproductie met de gassen van de afval.

Het gaat hier om een investering van bij de 138.600 pesos.


Trabajadores, 08/06/2016.De blokkade treft ook de strijd tegen AIDS.


Mariela Castro, voorzitster van de CENESEX (Cubaans Centrum voor Sexuele Opvoeding), melde op de zetel van de UNO, dat de economische,commerciële en financiële blokkade door de VS opgelegd aan Cuba, een rem is in de strijd tegen AIDS.

Cuba registreerde resultaten die beschouwd worden als een voorbeeld door de internationale gemeenschap, maar zou nog verder kunnen gaan in deze strijd zonder de invloed van de blokkade ;


Tribuna de La Habana, 08/06/2016.Strijd tegen het terrorisme.


Op 8 juni had een technische vergadering plaats tussen de autoriteiten van Cuba en van de VS, gelast met de preventie van het terrorisme.

Samenwerkingsmogelijkheden op dit vlak werden onderzocht en beide landen waren het eens over het belang om samen te werken.

In de toekomst worden deze vergaderingen verdergezet.


Granma, 09/06/2016.Vaste vluchten naar Cuba.


Het departement vervoer van de VS heeft een goedkeuring toegekend aan zes luchtvaart voor vaste maatschappijen voor vaste vluchten naar Cuba.

American Airlines, Frontier Airlines, JetBlue Airways, Silver Airways, Southwest Airlines en Sun Country Airlines, haalden een goedkeuring.

De vaste vluchten zullen vertrekken uit Miami, Fort Lauderdale, Chicago, Minneapolis en Philadelphia, naar Camagüey, Cayo Coco, Cayo Largo, Cienfuegos, Holguín, Manzanillo, Matanzas, Santa Clara en Santiago de Cuba.


Granma, 10/06/2016.Cuba Max TV in de VS.


Het kanaal Cuba Max TV van het ICRT (Cubaans Instituut voor Radio en Televisie) en Dish Network (TV via satelliet), plus het internetplatform Sling, gaan samen werken voor de verspreiding van Cuba Max TV in de VS.

De cubaanse programmas worden 24u. op 24u. uitgezonden.


Granma, 16/06/2016.PayPal blokkeert verrichtingen met Cuba.


De vereniging Denemarken-Cuba maakte bekend dat PayPal de verrichtingen met Cuba stopzette, ingevolge de extraterritoriale wetten van de VS-blokkade tegen Cuba.

PayPal heeft normaal gewerkt gedurende de laatste vier jaren, tot de betalingen gestopt werden. De vereniging benadrukte dat Denemarken geen blokkade uitoefent tegen Cuba.

Reeds in april werd PayPal in Duitsland veroordeeld om de VS-blokkade toe te passen, door het sluiten van Proticket, een bedrijf dat tickets verkocht voor de muzicale comedie Soy de Cuba, en voor het optreden van de cubaanse zangeres Addys Mercedes.


Periodico 26, 16/06/2016.


Iberia : dagelijks vluchten naar Cuba.


Iberia, die reeds overging van 5 naar 6 vluchten per week naar Cuba, gaat vanaf juni een dagelijkse vlucht verzekeren.

De vluchten worden uitgevoerd met een Airbus A330/200, met een capaciteit van 288 passagiers.


Girón, 22/06/2016.Mastercard in Havana.


De Mastercard uitgegeven door niet-amerikaanse banken, en deze van Stonegate Bank en de Banco Popular de Puerto Rico, kunnen nu gebruikt worden in Havana, met de automatische geldverdelers in de stad.

De testen in de hoofdstad waren positief en men overweegt nu de uitbreiding tot het ganse land.

Tot op heden was dit gebruik enkel mogelijk in handelszaken en banken.


Granma, 27/06/2016.