BREVES JULI 2016

Door: Freddy Tack

Acht luchtvaartmaatschappijen krijgen toelating voor vluchten naar Havana.


De VS gaven aan acht luchtvaartmaatschappijen de toelating voor regelmatige vluchten naar Havana. Alaska Airlines, American Airlines, Delta Airlines, Frontier Airlines, JetBlue Airways, Southwest Airlines, Spirit Airlines en United Airlines bekwamen het akkoord.

De vluchten naar Havana zullen vertrekken uit Atlanta, Charlotte, Houston, Los Angeles, Newark, New York, Fort Lauderdale, Miami, Orlando en Tampa.

Het departement transport verklaarde de toekenning op basis van aanwezigheid van belangrijke groepen cubaanse migranten, en belangrijke centra voor luchtverkeer.


Granma, 07/07/2016.Een nieuw kleedje voor de Havana Club 7 Años.


Havana Club International NV heeft een nieuwe fles voorgesteld voor de Añejo 7 Años.

Een eenvoudige design, geïnspireerd door Don José Navarro, de Maestro van de cubaanse rhum.

De vorm gelijkt op deze van de flessen gebruikt in het begin van de XXe eeuw, toen het eiland startte met de productie van de donkere rhum.


Cuba Sí, 07/07/2016.Friends of Africa Humanity Reward voor de cubaanse dokters.


De canadese NGO Help Fight Ebola Canada, kende de prijs « Friends of Africa Humanity Reward » toe aan de cubaanse dokters die vochten tegen de ebola epidemie.

296 cubaanse dokters werkten als vrijwilligers op het afrikaanse continent, antwoordend op een oproep van de Wereld Gezondheids Organisatie.


Granma, 08/07/2016.Vrijwillige arbeid.


De CDR's roepen op om elke tweede zondag van de maand vrijwillig werk te leveren, als bijdrage in de strijd tegen Aedes aegyptismuggen, overdragers van o.a. de dengue, de zika, de chikunguya en de gele koorts.

De vrijwillige inzet draagt bij tot de hygiëne en de uitroeiing van besmettelijke haarden.


ACN, 08/07/2016.Het grootste herbarium van de Caraïben.


Het Instituto de Ecología y Sistemática, in Havana, beschikt over de grootste verzameling gedroogde planten van de Caraïben.

Het herbarium telt bijna een half miljoen exemplaren, waarvan sommige uit de XIXe eeuw.

90% zijn inheemse cubaanse planten, zowel bestaande soorten als verwenen soorten, en soorten in gevaar.

Wetenschappelijke en technische diensten zijn er beschikbaar voor studies over medische planten, voedingsplanten, e.d.m.


ACN, 08/07/2016.Autocaravaan tegen de blokkade.


Een autocaravaan, met vlaggen en slogans, die het einde van de blokkade tegen Cuba opeisten, reed door de straten van Miami.

Een 50-tal wagens legden meer dan 25 km. af op de lanen van de residentiële wijken van de stad, waar talrijke cubaanse emigranten wonen.

De inrichters, de « Alianza Martiana », overwegen gelijkaardige acties in gans het zuiden van Florida.

52% van de Cubanen die in de VS vertoeven zijn voor de opheffing van de blokkade. Bij de jongeren (18-29 jaar), stijgt dit percentage tot 62%.


Juventud Rebelde, 11/07/2016.Meer dan 500 jonge zuidafrikanen haalden hun doktersdiploma.


Meer dan 500 zuidafrikaanse jongeren haalden een doktersdiploma in Cuba. 62 onder hen kregen hun diploma uitgereikt in Johannesburg. Zij studeerden in Cienfuegos, Sancti Spiritus en Villa Clara.

In 1996 kwam een eerste groep cubaanse dokters aan in zuid Afrika, waar nu meer dan 600 cubaanse medewerkers aanwezig zijn.

Heden zijn 12.000 buitenlandse studenten in vorming voor dokter in Cuba, waaronder 3.000 Zuidafrikanen.


Trabajadores, 11/07/2016.Tentoonstelling van cubaanse bankbiljetten.


In Colón loopt een tentoonstelling van cubaanse bankbiljetten « Emisiones de billetes en Cuba republicana », met o.a. de eerste blijetten, getekend door Carlos Manuel de Céspedes in 1869, en toen gedrukt in New-York, met een waarde van 1, 5, 10 en 50 pesos.

Een unieke gelegenheid voor vorsers, historici, verzamelaars, met deze numismatische tentoonstelling over de geboorte van de cubaanse financiële- en bankinrichtingen.


Girón, 11/07/2016.Een versterking van de blokkade ?


De noordamerikaanse Kamer van Volksvertegenwoodigers, met op kop Mario Díaz-Balart, Ileana Ross-Lethinen en Carlos Curbelo, heeft nieuwe beprekingen goedgekeurd die de blokkade versterken (uitwisseling voor onderwijs, invoer van goederen, financiële verhandelingen, merknamen). De voorstellen werden opgenomen in het wetsontwerp voor het budget.

Twee amendementen die beperkingen opheften werden uitgeschakeld.

Sommige experten denken dat Barack Obama zijn vetorecht zal inroepen tegen dit wetsontwerp, want het is in strijd met de versie goedgekeurd door de Senaat.


Granma, 12/07/2016.Een nieuw hotel dicht bij de luchthaven van Havana.


Binnen de geplande buitenlandse investeringen van de Mintur (Ministerie voor toerisme) is de bouw voorzien van een vijfsterrenhotel nabij de internationale luchthaven José Martí.

Dit komt tegemoet aan een groeiende vraag naar hotelkamers in de cubaanse hoofdstad, en de nabijheid van de luchthaven schept faciliteiten voor de bemanningen, gecancelde vluchten en technische tussenlandingen.

In 2015 telde de luchthaven José Martí 1.685.381 passagiers, hetzij een stijging van 21% t.o.v. het vorige jaar.


Tribuna de La Habana, 13/07/2016.Federal Express vliegt op Cuba.


Het departement transport van de VS kende aan Federal Express een goedkeuring toe voor cargovluchten naar Cuba.

De vluchten zouden starten op 15 januari 2017, van maandag tot vrijdag, tussen de luchthavens van Miami en van Matanzas.


Girón, 20/07/2016.Jet Blue opent eerste vlucht van de VS naar Cuba.


Op 31 augustus, na meer dan 50 jaar zonder regelmatige verbindingen, gaat Jet Blue de eerste commerciële vlucht uitvoeren van de VS naar Cuba.

Deze vlucht vertrekt uit Fort Lauderdale (Florida) naar Santa Clara. Prijs van de heenvlucht is 99$, en heen en terug 210$.

Men start met vluchten op maandag, woensdag en vrijdag, om vanaf 1 oktober over te gaan tot dagelijkse verbindingen.

Vanaf 3 november voorziet men vluchten op Camagüey, en vanaf 10 november op Holguín.

Op 1 september start Silver Airways met vluchten naar Santa Clara, en op 7 september is het American Airlines die de vluchten opent op Cienfuegos.


Cubadebate, 28/07/2016.