BREVES JANUARI 2016

Door: Freddy Tack

 

Obama in Cuba ?

Volgens Noordamerikaanse bronnen staan twee europese landen, twee aziatische landen en twee latijns-amerikaanse landen op de reisagenda voor 2016 van president Obama.

Een bezoek aan Peru in november is ondertussen bevestigd en een tweede reis naar Latijns Amerika zou eventueel doorgaan in maart, met o.a. een verblijf in Havana.


Juventud Rebelde, 03/01/2016.Vrouwen in de verzetstrijd.


Het ICAIC (Cubaans Instituut voor de filmkunst en -industrie) stelt een documentaire voor, door Consuela Elba, « Mujeres en la clandestinidad » (Vrouwen in de clandestiniteit), als groet aan de 57e verjaardag van de triomf van de Revolutie.

Deze film van 50 minuten geeft het woord aan tien vrouwen die in de clandestiene verzetstrijd actief waren tijdens de laatste jaren van de dictatuur van Fulgencio Batista.


Trabajadores, 04/01/2016.Gouverneur van Virginia roept op tegen de blokkade.


Terry McAuliffe, gouverneur van de staat Virginia en invloedrijke democraat, is in Cuba voor een driedaags werkbezoek.

Tijdens een forum met ondernemers uit Virginia en cubaanse ambtenaren, in aanwezigheid van Rodrigo Malmierca cubaans minister van buitenlandse handel en investeringen, deed hij een oproep voor het beëindigen van de blokkade en het herstel van normale handelsrelaties tussen beide landen.

Hij verklaarde o.a. : « 2016 moet het jaar worden van de vooruitgang in de betrekkingen tussen Cuba en de Verenigde Staten, en van het beëindigen van de blokkade...Wij moeten nu snel handelen en de basis leggen om de beperkingen op te heffen inzake bankkredieten, op dezelfde wijze als wij handelen met andere partners in de wereld ».


Granma, 04 & 05/01/2016.Pepe Mujica in Havana.


José « Pepe » Mujica, de populaire ex-president van Uruguay, komt eind januari naar Cuba.
Hij is er uitgenodigd door de Casa de las Américas, voor een conferentie ter gelegenheid van de 57e literaire wedstrijd van deze instelling, waaraan 300 titels in verschillende genres aan deelnemen.

Hij zal het woord voeren op 26 januari, over een thema dat hij zelf mag kiezen, waarschijnlijk over een actualiteitspunt van Latijns Amerika.


Cubadebate, 08/01/2016.Het omkopen van cubaanse artsen.


Het noordamerikaans programma om visa toe te kennen aan cubaanse artsen die hun samenwerkingsopdracht in het buitenland laten vallen tegen een visum naar de Verenigde Staten, zal waarschijnlijk afgeschaft worden.

Een hoge ambtenaar van de noordamerikaanse administratie verklaarde dat de beslissing terzake begin van dit jaar zal genomen worden.

Dit programma « Cuban Medical Professional Parole (CMPP) werd gestart in 2006, onder George W. Bush, om de emigratie van artsen aan te moedigen, om de internationale medische samenwerking van Cuba te benadeligen en om Cuba te ontzien van belangrijke menselijke middelen. Het programma is uniek in de ganse wereld.


Cubadebate, 08/01/2016.Celia, la mas hermosa flor.


Een documentaire van 57 minuten over Celia Sánchez Manduley werd op 10 januari voorgesteld in Bayamo en Manzanillo, en op maandag 11 in Media Luna, Pilón en op de nationale televisie.

Hij is geproduceerd door Mundo Latino, ter ere van de 36e verjaardag van haar overlijden, op 11/01/1980.

De film doorloopt haar jeugd, haar adolescentie, haar inzet in het verzet, haar rol in de guerilla, haar passie als behoedster van de geschiedenis, maar ook haar figuur als vrouw, steeds met een bloem in het haar tijdens de rebellenstrijd.

Celia is één van de meest geliefde en bewonderde figuren bij de cubaanse bevolking.


Granma, 10/01/2016.El Niño stoort het cubaans klimaat.


Cuba gaat gedurende enkele maanden de gevolgen ondergaan van het meteorologisch fenomeen El Niño.

Van januari tot maart, eventueel zelfs april, zal de regenval intens zijn, samengaand met onweer.

Onder deze invloed kende Cuba in 2015 één van de warmste jaren sinds 1951, met de daaraan gebonden droogte.
Volgens de vooruitzichten zal de invloed van El Niño blijven doorgaan tot eind februari, om daarna geleidelijk af te nemen.


Cubadebate, 13/01/2016.Adio woordenboek voor slecht zienden.


Specialisten van het Centrum voor toegepaste linguïstiek (CLA) in Santiago de Cuba stellen voor het eerst in het land een audio woordenboek voor.

Dit woordenboek kan bijdragen tot een betere spelling en sociale insertie voor blinden en slecht zienden.

Het is een gebruikersvriendelijk systeem met 10.522 woorden, waarvan de opname werd toevertrouwd aan speakers van de radios Mambí en Revolución.


Radio Enciclopedia, 14/01/2016.Ares eerste prijs Lurie.


Arístides Hernández, of Ares, de wereldbekende cubaanse cartoonist, haalde de eerste prijs Lurie 2015 van de Verenigde Naties, toegekend aan de beste politieke cartoons in de wereld.

Het is nogmaals zijn tekening van een terrorist die een potlood onthoofd die de prijs haalde (zie Cuba Sí 186, p. 23, rechts bovenaan).

De tweede en derde prijs gingen respectievelijk naar Raimundo Rucke (Brasil) en Mike Luckovich (Verenigde Staten).
Ares, geboren in Havana in 1963, arts van vorming en gespecialiseerd in psychiatrie, is een medewerker van DeDeTé (Juventud Rebelde) en talrijke cubaanse en buitenlandse uitgaven.

Hij bekwam reeds meer dan honderd internationale prijzen.

Heden is hij ook vice-voorzitter van de UNEAC (Unie van de schrijvers en kunstenaars van Cuba).


Cubaperiodistas, 15/01/2016.Havana ruimt op na overstromingen.


Verschillende zones in Havana, vooral langs de kust, werden getroffen door overstromingen na meerdere dagen intense regenval.

Gelukkig vielen er geen doden of gewonden en werden alle slachtoffers opgevangen door de Civiele Bescherming en vervoerd naar veilige zones.

Ook de bekende Malecon van Havana had het te verduren en noodzaakt herstellingswerken.


Tribuna de La Havana, 19/01/2016.Havana Club.


De rum Havana Club wordt uitgevoerd naar 140 landen.

De verkoop kent belangrijke stijgingen in Duitsland, Frankrijk, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Chili, Mexico en Canada.

Op de lijst van de honderd best verkochte alcoholische dranken in de wereld staat Havana Club 24e.


El Economista, 22/01/2016.Raúl in Frankrijk.


Raúl Castro, president van Cuba, kwam vandaag aan in Parijs voor een officieel bezoek (op 1 en 2 februari), op uitnodiging van de franse president François Hollande.

De cubaanse delegatie bestaat verder uit Ricardo Cabrises Riuz, vice-voorzitter van de Ministerraad, Bruno Rodríguez Parilla, minister van buitenlandse zaken, Rodrigo Malmierca Díaz, minister van buitenlandse handel en investeringen, Rogelio Sierra Díaz, vice-minister van buitenlandse zaken en Héctor Igarza Cabrera, ambassadeur van Cuba in Frankrijk.


Cubadebate, 30/01/2016.NASA onderzoekt samenwerking met Cuba.


De NASA onderzoekt de samenwerkingsmogelijkhedenmet Cuba, gezien de strategische ligging van het eiland in de Caraïben.

Een wetenschappelijke delegatie, op bezoek in Cuba, bevestigde dat het huidige politiek klimaat tussen W&ashington en Havana mogelijkheden opent voor de uitwisseling van wetenschappelijke informatie.

O.a. het meten van luchtvervuiling, de oorsrprong en de verspreiding (zoals bvb. het stof van de Sahara in de streek), en het impact van de klimaatveranderingen, de gezondheid, zijn geciteerde punten.


Prensa Latina, 30/01/2016.