BREVES APRIL 2016

Door: Freddy Tack

Begraafplaats van inboorlingen.


70 jaar na de ontdekking van een dorp van inboorlingen in El Mango (gemeente Rio Cauto), één van de grootste teruggevonden nederzettingen, heeft men nu de begraafplaats ontdekt van deze gemeenschap.

Archeologen van het Cubaans Instituut voor Antropologie, van de Universiteit van Havana en van het onderzoekcentrum Casa de la Nacionalidad Cubana, hebben de plaats afgespannen en starten het dieper onderzoek.

Ook het cabinet voor archeologie van het Bureau van de geschiedschrijver van Havana, de Universiteit van Winnipeg en de Autonome Universiteit van Mexico, werken mee aan de opgravingen.


Bohemia, 01/04/2016.Ricardo Cabrisas ontvangt Geert Bourgeois.


Geert Bourgeois, minister-president van de Vlaamse Regio, werd ontvangen door Ricardo Cabrisas, Vice-voorzitter van de Ministerraad.

Beiden bevestigden de positieve betrekkingen tussen Cuba en België, en in het bijzonder met de Vlaamse Regio. Zij bespraken de samenwerkingsakkoorden o.a. inzake interuniversitaire uitwisselingen, en drukten de wil uit om de economische en commerciële banden uit te breiden.

Geert Bourgeois bezocht Cuba aan het hoofd van een ondernemersgroep van 26 bedrijven.


Granma, 05/04/2016.Bescherming van de « polymitas ».


De polymitas, weekdieren die uitsluitend voorkomen in het oosten van Cuba, met een slakkenhuis met hevige kleuren, zijn bedreigd met uitsterven.

Juist wegens hun kleurrijke slakkenhuizen, beschouwd als de mooiste in de wereld, worden zij druk gezocht voor verkoop, door verzamelaars, en worden zij het slachtoffer van een zwarte handel.

Daarnaast ondergaan zij de negatieve wijzigingen van hun natuurlijke omgeving, ondergaan de gevolgen van de invoering van exotische planten en dieren die een competitie meebrengen, en staan zij onder druk van de klimaatwijzigingen (minder regen en hogere temperaturen).

De overlevingsprogrammas worden gesteund door het Ministerie van Wetenschappen, Technologie en Milieu, door de Stichting Antonio Nuñez voor de Natuur en de Mens, door de Universiteit van Havana. Zij kunnen ook rekenen op de actieve medewerking van de Boswachtersvereniging.


Venceremos, 05/04/2016.Belgische handel en investeringen.


Geert Bourgeois, minister-president van de Vlaamse Regio, opende in Havana een bilateraal forum over de potentiële handelsmogelijkheden en investeringen in Cuba door belgische bedrijven.

Zo is de Betoncentrale Van den Braembussche kandidaat voor de oprichting van een cementfabriek in de ZEDM (Speciale Ontwikkelingszone van Mariel).

België heeft interesse voor de maritieme en havenactiviteiten, de voedingssector, de gezondheid, het toerisme, de bouw en de informatica.

Cuba beschikt over een ruim aanbod van uitvoerbare producten en diensten, o.a. in de gezondheidssector, de biotechnologie, de farmaceutische industrie en de telecommunivaties, naast interessante voorstellen in de energiesector, de informatica, het toerisme, het onderwijs en het milieu.


El Economista, 07/04/2016.Cuba : een eiland met een grote verscheidenheid in de flora.


Cuba staat vierde op de rangschikking van eilanden met de grootste diversiteit in de plantengroei, met 7.500 soorten, waarvan een zeer groot deel inheemse flora.

De bescherming hiervan is dan ook een prioriteit op regionaal en internationaal vlak, zeker als men beseft dat 48% van de soorten bedreigd zijn.

Cubaanse specialisten hebben een monografie opgemaakt over de 50 meest bedreigde planten van Cuba, en kregen hiervoor de Nationale Prijs van de Academie der Wetenschappen van Cuba voor 2015.


Granma, 11/04/2016.Noordamerikaanse kunstenaars en intellectuelen op bezoek in Cuba.


Van 18 tot 21 april bezoeken een vijftigtal kunstenaars en intellectuelen uit de VS Cuba.

Talrijke uitwisselingen zijn voorzien met cubaanse instellingen, met een bijzondere aandacht voor kunstonderwijs, menswetenschappen, culturele uitwisselingen en culturele industrie.


ACN, 14/04/2016.Cubaanse solidariteit in Ecuador.


Enkele uren na de aardbeving in Ecuador, vertrok een groep van het Internationaal Contingent « Henry Reeve » naar dit land, om hulp en steun te bieden aan de slachtoffers van de natuurramp.

Deze groep, gespecialiseerd in noodhulp, gaat de cubaanse gezondheidsmedewerkers versterken die reeds tewerkgesteld in Ecuador, en die zich ter beschikking hebben gesteld van de autoriteiten van dit land voor de hulpverlening aan de getroffen bevolking.

742 gezondheidswerkers zijn aanwezig in Ecuador, waarvan 59 in de getroffen zone. Drie onder hen, in Pedernales (gemeente van de provincie Manabí), kwamen om bij de ineenstorting van een gebouw.


Granma, 18/04/2016.Heropenening van het Museum van de Varkensbaai.


Het Museum van de Varkensbaai (Playa Girón) is heropend na een grondige restauratie, gestart in februari.

Nieuwe stukken, fotos, documenten en info over de deelname van de lokale bevolking werden opgenomen, evenals fotos en voorwerpen van de burgerlijke bevolking.

Girón, 10/04/2016.

Juventud Rebelde, 12/04/2016.

Granma, 14/04/2016.LED verlichting voor Havana.


Meer dan 2.500 klassieke iodiumlampen worden in Havana vervangen door LED-technologie voor de straatverlichting. Dit brengt ook een energiebesparing mee van 50 tot 70%. De levensduur van deze LED lampen, ongeveer 12 jaar, draagt bij tot de besparing, vergeleken met de 2 jaar levensduur van de huidige lampen.

Ook in de andere provincies zijn studies aan gang voor de geleidelijke overgang naar de LED technologie in het ganse land.


Granma, 22/04/2016.Kinderen van Tjernobyl.


In Oekraïne bracht men hulde aan de cubaanse humanitaire steun na de catastrofe van Tjernobyl.

Meer dan 24.000 personen, waaronder 20.423 kinderen werden in Cuba behandeld vanaf 1990.


Prensa Latina, 23/04/2016.Einde van de Boekenbeurs 2016.


Na een rondrit doorheen 16 steden van het land, kwam een einde aan de Boekenbeurs 2016 in Santiago de Cuba, laatste etappe van de gebeurtenis.

De beurs telde in totaal 1.988.413 bezoekers, met een verkoop van 856.000 boeken, waarvan 522 nieuwe titels.

De inrichters benadrukten tevens de intense uitwisselingen tussen auteurs en het publiek.


Trabajadores, 24/04/2016.Agro-ecologische samenwerking.


Cuba en België gaan samenwerken in de agro-ecologische productie van cacao in het oosten van Cuba.

Patrick Van Gheel, ambassadeur van België in Cuba, benadrukte de positieve resultaten van een programma van de Universiteit van Guantánamo, met de steun van België (een half miljoen euro).

De verhoging van de productie van cacao van een zeer hoge kwaliteit maakt deel uit van dit programma.

De provincie produceert ook koffie, cocosnoot en houtsoorten.

Baracoa is bekend voor de cacao, met 75% van de cacaoplantages van het land en als grootste producent en uitvoerder van chocolade en andere derivaten.


Invasor, 25/04/2016.De droogte blijft Cuba teisteren.


De droogte die Cuba treft sinds eind 2014, treft een bevolking van de 1 miljoen personen.
70.000 Cubanen moeten bevoorraad worden met kamions, vooral in Santiago de Cuba.

Niettegenstaande aangekondigde regenval blijft een rationeel gebruik van water een prioriteit, gezien de dammen slechts op 47% van hun capaciteit gevuld zijn, onder de gemiddelden voor deze periode van het jaar.


El Economista, 29/04/2016.Mariela Castro : Cuba boekt vooruitgang inzake respect voor de LGBTI.


Na meerdere jaren campagne tegen homofobie en tranfobie (sinds 2007) boekte Cuba vooruitgang

inzake respect van homosexuelen, transsexuelen en intersex (LGBTI).

Dit bevestigde Mariela Castro, directrice van het CENESEX (Centrum voor Sexuele Opvoeding).

Cuba heeft een belanrijke weg afgelegd, verklaarde zij, en kan fier zijn het enige land te zijn in de wereld waar heelkundige ingrepen voor genreverandering totaal gratis zijn. Tot op heden hebben 31 personen kunnen genieten van deze tussenkomsten. Een multidisciplinaire groep is heden aan het werk voor een wetsontwerp dat een identiteitsverandering moet versoepelen. Ook de arbeidswet sluit de discriminatie op basis van sexuele oriëntatie volledig uit en het ontwerp van de Familiecode moet binnenkort goedgekeurd worden.

Zij voegde hieraan nog toe dat de sexuele rechten ook besproken werden tijdens het recente 7e Congres van de Communistische Partij van Cuba.


ACN, 29/04/2016.