Regio Kempen Vrienden van Cuba

Gezien de moeilijke situatie waarin Cuba terecht kwam door de val van de Oostbloklanden besloten in 1993 een aantal sympathisanten van Cuba en Fidel Castro in Mol een initiatief te nemen. Ze organiseerden een gespreksavond “Heeft Cuba nog vrienden?”. Daaruit groeide een groepsreis naar Cuba en in 1994 de oprichting van Vrienden van Cuba Regio Mol. Een 5-tal jaar later verruimden we dit tot Regio Kempen.

Waarom doen we dit?

Dit valt samen te vatten in een kleine anekdote. Een Molse missionaris die in Haïti werkte en die op de zware lijst stond van dictator Papa Doc zei: “Cuba is een voorbeeld op sociaal vlak, op het vlak van onderwijs en gezondheidszorg”. Dit staat in schril contrast met wat je hoort in de media en leest in de kranten waar constant desinformatie wordt gegeven over Cuba, doelbewust om Cuba in een slecht daglicht te stellen.

We zijn sinds ons ontstaan lid van de derdewereldraad in de gemeente Mol en krijgen jaarlijks een subsidie voor een project. Op onze stand geven we extra informatie over een lopend project, verkopen we klein artisanaat, brochures…

Onze activiteiten:

We organiseerden verscheidene tentoonstellingen van Cubaanse kunstenaars, oa Delarra (1995), Mary Cary Diaz Garcia (1996, 1999), Ramon Rodriguez (2004), La Travésia (een thematentoonstelling van enkele Cubaanse kunstenaars- 1999), fototentoonstelling van Jos Van Gelder ((1996, 2003) en een grote groepstentoonstelling in het kader van 80ste geboortedatum van Che Guevara “Mol herdenkt El Che” (2008).

Che tentoonstelling Noche cubana


Aleida Guevara signeerde het reisdagboek van haar vader Che “Op de motor door Latijns-Amerika” (1996). In één van onze literaire cafés  kwam “De Gok van Fidel” van Marc Van de Pitte aan bod (1997). Herman Portocarero, voormalig Belgisch ambassadeur in Cuba, sprak over zijn boek “Cubaanse nachten” (2000) en we presenteerden de Nederlandse vertaling door één van onze leden van de dichtbundel “Versos sencillos” van José Martí tijdens een viering van zijn 150ste geboortedatum (2003).
Panelgesprekken met oa de economist Carlos Tablada (1996), Aleida Guevara (1996), Erik De Meester rond Cuba-Venezuela (2006) en LINKS in de Lift in Latijns-Amerika? met Georges Spriet en Erik De Meester (2010).
Filmvoorstellingen oa “Che Guevara The Myth and his mission” en “Havana, een droom in opbouw” van Anne Delstanche.
We organiseerden een socioculturele rondreis door Cuba (1999) waarbij mensen met een warm hart voor Cuba konden kennis maken met het land en zijn volk.

Maandelijks vergaderen we in het Wereldhuis in Mol.
We feesten jaarlijks sinds 1996 tijdens onze “Fiësta Latina”. In 2009 vierden we extra tijdens de “Celebración CubaNicaLibre 50/30 ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van de Cubaanse en de 30ste van de Nicaraguaanse revolutie.

Onze projecten:

Via Vrienden van Cuba nationaal steunden we in onze beginjaren “Een boot voor Cuba” en “Bussen voor Cuba” (1994-95), het Astmaproject (1996-98) en aansluitend een “actie speelgoed” voor het kinderziekenhuis van Havana. Daarna ook het project “Tarara” voor medische opvang in Cuba van kinderen die slachtoffer waren van de ramp inTsjernobil (2005-06), noodhulp ifv de schade door de orkanen Ike en Gustav (2008) en onlangs voor de Cubaanse medici actief in Haïti (2009). 
Structureel financierden we een groot onderzoek aan de universiteit van Havana naar het “medicatiegebruik van bejaarden in Cuba”. We financierden schooltjes bij de renovatie en inrichting (Escuela Abel Sta Maria in Sta Clara 2001, Nueva Ilusión in Guanabacoa (2007-08) en de inrichting van een aula in het kinderziekenhuis in Havana (2006).
We financierden mee een groot project van Oxfam-Solidariteit rond Biogas (2002).

We zetten zelf, in samenwerking met een Molse oogarts, een groot medisch project op “Brillen voor Santiago de Cuba”, dat via de “Rode draad” in het programma Wensenkermis op Radio 2 vanuit heel Vlaanderen werd gesteund (2002-03).

Momenteel dragen we ons steentje bij voor de financiering van een meerjarenproject van FOS België in samenwerking met het FMC (de Cubaanse Vrouwenbeweging) rond “Preventie van borstkanker” voor vrouwen van meer afgelegen gebieden (2009-2010).

 

Woon je in onze ruime buurt, heb je vragen bij onze werking als regio Kempen, heb je interesse om onze rangen te vervoegen, wil je graag lid worden? Aarzel niet en neem contact op via mail miek.caenberghs@skynet.be of via telefoon bij Martina Tips 0472/444162.

Woon je in onze ruime buurt en zoek je praktische informatie over reizen naar Cuba: malfait.paul@gmail.com