Cuba "Breves" - Kortnieuws

Door: Freddy Tack

* Breves - Kortnieuws mei 2018
* Breves - Kortnieuws maart-april 2018
* Breves - Kortnieuws februari 2018
* Breves - Kortnieuws januari 2018
* Breves - Kortnieuws december 2017
* Breves - Kortnieuws november 2017
* Breves - Kortnieuws september 2017
* Breves - Kortnieuws augustus 2017
* Breves - Kortnieuws juli 2017
* Breves - Kortnieuws juni 2017
* Breves - Kortnieuws mei 2017
* Breves - Kortnieuws april 2017
* Breves - Kortnieuws maart 2017
* Breves - Kortnieuws februari 2017
* Breves - Kortnieuws januari 2017
* Breves - Kortnieuws december 2016
* Breves - Kortnieuws november 2016
* Breves - Kortnieuws oktober 2016
* Breves - Kortnieuws september 2016
* Breves - Kortnieuws augustus 2016
* Breves - Kortnieuws juli 2016
* Breves - Kortnieuws juni 2016
* Breves - Kortnieuws mei 2016
* Breves - Kortnieuws april 2016
* Breves - Kortnieuws maart 2016
* Breves - Kortnieuws februari 2016
* Breves - Kortnieuws januari 2016

 

Politieke en ideologische vorming

De vormingscentra van de Communistische Partij van Cuba (PCC) vieren hun 55 jaar. Zij vormen de basisstructuur, op gemeentelijk en provinciaal vlak, voor de politieke en ideologische vorming van de partijleden en de kaders.

Reeds na de aanval op de Moncada (26/07/1953), in de gevangenis van het Pijneiland (nu Jeugdeiland), begon de vorming van de rebellen met de oprichting van de Ideologische Academie Abel Santamaria. In de Sierra Maestra, tijdens de guerillaoorlog werd deze vorming verdergezet.

In december 1960 ziet de nationale school van de partij, de « Ñico López », het licht en wordt het nationaal systeem van revolutionaire vorming opgestart.

In december 1978 beslist men de provinciale centra om te vormen tot universitaire afdelingen en gaat men er licentiaten in de Sociale Wetenschappen vormen.


Guerillero, 01/12/2015.Economische bijdrage door de Universiteit van Camagüey.


De Universiteit Ignacio Agramonte Loynaz in Camagüey bracht een bijdrage van een miljoen dollar

aan de cubaanse economie, dank zij de technische assistentie van haar medewerkers in het buitenland (vooral in Afrika en Latijns Amerika).

Eind 2015 liepen 71 researchprojecten, waaronder een tiental internationaal. In Europa is de samenwerking vooral goed ontwikkeld in Spanje, België en Duitsland.

Lokaal draagt de universiteit bij tot de economie door tesissen van de studenten te richten naar de oplossing van concrete noden van de lokale economie en de analyse van mogelijke oplossingen voor verlieslatende bedrijven in de streek.

Deze universiteit telt heden meer dan 6.000 studenten.


AIN/ACN, 05/12/2015.A. Mattelart Doctor Honoris Causa.


De Universiteit van Havana heeft de titel van Doctor Honoris Causa toegekend aan de belgo-franse vorser Armand Mattelart.

Mattelart is gekend voor zijn studies inzake communicatiepolitiek en de macht van de media in het algemeen. Hij koos steeds de kant van de arme landen en zijn intellectuele bijdragen misten nooit een politiek engagement.

Hij was steeds geboeid door o.a. de cubaanse revolutie, door Che Guevara en Salvador Allende, en stelde dikwijls zijn kennis ten dienste van de progressieve krachten in Latijns Amerika.


Trabajadores, 07/12/2015.Bij de 5.000 voorstellen door de kiezers van Havana.


Tijdens de vergaderingen met de lokale verkozenen in Havana, die er rekenschap geven voor hun beleid, hebben de kiezers van de hoofdstad meer dan 4.900 voorstellen of opmerkingen gericht aan de administratieve instellingen.

De meeste klachten betreffen de staat van de straten, de gemeentelijke diensten, de woningen, de electrische voorziening, de waterverdeling en het transport.

Tijdens de meer dan 11.000 vergaderingen werd ook het thema van het gebrek aan sociale discipline aangehaald, met o.a. concrete voorstellen en de oprichting van burencommissies.

In de hoofdstad zijn er 12.011 algemene wijkvergaderingen gepland, wat betekent dat elke verkozene van 8 tot 12 vergaderingen moet opvolgen.


Tribuna de La Habana, 09/12/2015.Uitwijkelingen vragen het einde van de blokkade.


Verenigingen van cubaanse uitwijkelingen in Miami, verenigd in de Alianza Martiana, betoogden voor het opheffen van de economische, commerciële en financiële blokkade tegen Cuba.

Een autocaravaan doorkruiste de straten van Miami.

De actie viel samen met de viering van de Internationale dag van de rechten van de mens.


Prensa Latina, 10/12/2015.Postverdeling tussen Cuba en de Verenigde Staten.


Op 10 december had een nieuwe ronde plaats van gesprekken tussen vertegenwoordigers van de regeringen van Cuba en van de Verenigde Staten, inzake rechstreekse postdiensten tussen beide landen.

Beide partijen zijn het eens voor het heropenen van rechtstreekse postdiensten. Een pilootproject wordt opgestart in de komende weken en zal daarna overgaan tot een permanente dienst.

De datum voor de start van de uitwisseling van deze diensten (brieven en pakjes) zal kortelings medegedeeld worden, na afspraken inzake technische-, operationele- en veiligheidsaspecten.


Granma, 11/12/2015.Risicokwalificatie van Cuba van stabiel naar positief.


Het agentschap Moodys, dat de risicos voor investeringen inschat, heeft Cuba verplaatst van de categorie « stabiel » naar de categorie « positief ».

De reden van deze upgrading is te vinden in de diversificatie van de economie en in de opening voor buitenlandse investeringen.

Moodys kondigt ook een werkelijke groei aan van 3,5% van het Bruto Intern Product voor 2015 en 3% voor 2016. De officiële schatting is 4%.


Cubadebate, 11/12/2015.Bedrijfswereld staat positief tegenover Cuba.


Rodrigo Malmierca, minister van Buitenlandse Handel en Buitenlandse Investeringen, verklaarde dat de bedrijfswereld positief reageerd t.o.v. de inspanningen die Cuba levert om nieuwe sectoren aan te trekken. « Wij krijgen overal veel tekenen van interesse van de ondernemers, om te weten wat Cuba nu biedt inzake investeringen met de nieuwe wetgeving terzake », verklaarde hij aan Prensa Latina.

Hij benadrukte : « Wij willen niet afhankelijk zijn van één enkele markt, en dit is een fundamentele politiek vooropgesteld door de regering met het economisch aanpassingsprogramma ».


Cubadebate, 11/12/2015.Ares winnaar van de Sinaloa 2015.


Op de IVe Internationale Cartoonwedstrijd Sinaloa, in Mexico, heeft de cubaanse kunstenaar Ares de eerste prijs gehaald.

400 kustenaars uit 64 landen namen deel met hun tekeningen.

Ares won de prijs met zijn tekening van een terrorist die een potlood onthoofd (zie Cuba Sí 186, p.23, rechts bovenaan).


Cubaperiodistas, 15/12/2015.Honderd regelmatige vluchten per dag ?


Het akkoord bereikt tussen Cuba en de Verenigde Staten zal een 110 dagelijkse vluchten mogelijk maken vanaf volgend jaar, waaronder 20 naar Havana en 10 naar elk van de negen internationale luchthavens van het land.

Er is nog geen datum vastgelegd voor de start van deze regelmatige vluchten, maar normaal, na de afronding van technische gesprekken, mag men gokken op de eerste semester van 2016.

Dit is een verdubbeling van het huidig luchtvaart traffic en de groei kan nog groter worden indien het huidige verbod op toerisme wordt opgeheven (reizen naar Cuba zijn nog altijd beperkt tot 12 categorieën reizigers).

De grote noord-amerikaanse maatschappijen, American Airlines, Delta Airlines en United Airlines, begroeten dit akkoord en bereiden zich voor op de officiële opening.


Cuba Contemporanea, 17/12/2015.Internationaal Jazzfestival Plaza.


De 31e editie van het Internationaal Jazzfestival Plaza 2015 gaat door in Havana van 17 tot 20 december.

Dit jaar is er een nog grotere deelname van buitenlandse musici, en wordt het aantal plaatsen voor de concerten ook opgedreven.

De openingsconferentie, over de banden tussen de son en de jazz, wordt gegeven door Pancho Amat, de wereldbekende tresspeler.

Het is Ernán López Nussa, met zijn trio en de groep The Preservation Hall Jazz Band, die op 17/12 de reeks concerten opent.

Musici van een tiental landen nemen deel aan het festival, naast de talrijke cubaanse jazzmusici.


ACN, 17/12/2015.Silvio in Spanje.


Na negen jaar afwezigheid gaat Silvio Rodríguez terug optreden in Spanje, tijdens de lente 2016.

Concerten zijn voorzien in Madrid, Murcia, A Coruña, Zaragosa, Córdoba, San Sebastian, Barcelona, Valencia en Gijón.

Hij zal begeleid zijn door het Trio Trovarroco, Niurka González (fluit en klarinet), Oliver Valdés (batterij en percussie), Jorge Reyes (contrabas), Jorge Aragón (piano) en Emilio Vega (vibrafoon).


ACN, 17/12/2015.Een documentaire over Omara Portuondo.


« Portret van een Diva » is de documentaire over de opname van de plaat Magia Negra, van de zangeres Omara Portuondo. De film is verwezenlijkt door Ileana Rodríguez.

Naast de beelden van de opname zijn er ook interviews van verschillende kunstenaars, begeleiders en collegas, waaronder Amaury Pérez, de bekende zanger/auteur.


ACN, 17/12/2015.Engage Cuba is optimist.


« Engage Cuba », één van de belangrijkste lobbygroepen voor de opheffing van de economische remmen en het toelaten van vrij reizen naar Cuba, verklaarde dat het einde van de blokkade voor volgend jaar zou kunnen zijn.

Het recent akkoord voor regelmatige lijnvluchten tussen beide landen is volgens hen een grote steun bij het lobbywerk in het Congres.

James Williams, voorzitter van het project en gesteund door politiekers van beide partijen, verklaarde : « Met 65% van de mensen die de opening steunen zal het moeilijk zijn voor een president om unilateraal in te gaan tegen de wensen van zo een meerderheid ».


Trabajadores, 20/12/2015.Het Groot Theater Alicia Alonso opent terug de deuren.


Na drie jaar grondige restauratiewerken opent het Groot Theater Alicia Alonso in Havana terug de deuren vanaf 1 januari2016.

Op 1 en 3 januari wordt een galavoorstelling aangekondigd « Tríptico Clásico », met de opvoering van Giselle, het Zwanenmeer en Coppelia.


Granma, 24/12/2015.Een « invasie » in Santiago.


Op 26/12 vierde de bevolking van Santiago de Cuba het afscheid van het afgelopen jaar met een, nu na zes jaar, traditie geworden « invasión ».

De inwoners van de stad doorlopen de straten van het centrum in een gigantische « conga ». Een groots volksfeest met deelname van folkloristische figuren, waarmede de mensen voorspoed, gezondheid en geluk wensen, op het ritme van de trommels en de trompeta china.


Sierra Maestra, 29/12/2015.Kanonsalvo op 31/12.


Op 31 december, om middernacht, worden traditioneel de 21 kanonschoten afgeschoten vanaf de caserne San Carlos de la Cabaña, ter ere van de 57e verjaardag van de Revolutie.


Granma, 28/12/2015.Verjaardag van het ICAP.


Het ICAP (Cubaans Instituut voor de Vriendschap met de Volkeren), opgericht op 30 december 1960, viert zijn 55e verjaardag.

Kenia Serrano Puig, de voorzitster had bij deze gelegenheid een ontmoeting met de pers, waarbij zij herinnerde dat in 153 landen meer dan 2.000 solidariteitsverenigingen actief zijn.

Elio Gámez Neyra, eerste vice-voorzitter, verklaarde : « De solidariteitsbeweging met Cuba trotseert de jaren en had, vanaf de start, als hoofdactiviteit de strijd tegen de blokkade. Zij heeft ons begeleid in de strijd voor de terugkeer van Elian González en voor de bevrijding van onze Vijf Helden. Alle dagen staat zij naast ons om de desinformatiecampagne tegen te gaan. (...) Wij hebben het privilege samen te werken met de beste mensen in de wereld, met de vrienden van Cuba, die ons elke dag hun solidariteit betuigen ».


Trabajadores, 30/12/2015.

Wifredo Lam in Parijs.

De bekende cubaanse kunstenaar Wifredo Lam (1902-1982) wordt in Parijs tentoongesteld in het Cultureel Centrum Pompidou.

De tentoonstelling omvat een brede en volledige retrospectieve, met bij de 400 schilderijen, illustraties, fotos en privédocumenten van de kunstenaar.

Lam leefde in ballingschap in Spanje en in Frankrijk, en keerde naar Cuba terug bij het losbarsten van de IIe Wereldoorlog.

Hij was bevriend met Picasso, Braque en Léger sinds de jaren 30'.

De tentoonstelling loopt tot februari 2016.


Granma, 02/11/2015.


Nieuwe variëteiten Havana Club.


Tijdens de Internationale Handelsbeurs in Havana, de FIHAV-2015, stelde Havana Club een nieuwe collectie rum voor « Icónica de rones ».

Deze collectie is reeds beschikbaar in 25 landen.

Sinds 1993, met de oprichting van het gemengd bedrijf met Cuba Ron en Pernod Ricard, is het volume van de verkoop tien maal groter geworden.


Tribuna de La Habana, 04/11/2015.Een historische datum.


Op 5 november 1975 hield Fidel Castro een vergadering met de eerste vrijwilligers die vertrokken om steun te brengen aan de angolese revolutionairen in hun strijd tegen de Zuid-Afrikaanse invasie.

Zo begon de « Operación Carlota », die 15 jaar zal duren, tot 25 mei 1991, wanneer de laatste cubaanse internationalisten terugkomen naar Cuba.

Een unieke solidariteitsactie die zal leiden tot de val van de Apartheid en de onafhankelijkhied van Namibia.


Tribuna de La Habana, 05/11/2015.Silvio Rodríguez en de Buena Vista Social Club.


Op 20 november geeft Silvio Rodríguez, de wereldbefaamde zanger/auteur van de cubaanse Nueva Trova, het 70e concert van zijn tour van de wijken in Cuba.

Voor deze gelegenheid wordt hij begeleid door de Buena Vista Social Club, die een kort verblijf in Cuba maakt, in onderbreking van hun afscheidstour in de wereld.

Het concert zal doorgaan in de wijk Jesús María, in het Oude Havana.


ACN, 06/11/2015.Een nieuwe filmreeks over Cuba.


Men filmt in Guantánamo de eerste programmas van een nieuwe reeks « De Mi Tierra », door de realisator Leonardo García en het project Myagenes.

Er komen 30 stukken over de gemeenschap, de cultuur, de tradities, het dagelijks leven van elk van de cubaanse provincies.

Guantánamo opent de reeks, en Bayamo en Holguín staan als volgende op de lijst.

Historische plaatsen en gebouwen, parels van de architectuur, komen aan bod, naast interviews met plaatselijke persoonlijkheden zoals Arnaldo Tamayo (de eerste latijns-amerikaanse cosmonaut), Regino Eliado Botti (dichter), Liliano Martínez (compositeur). Men krijgt ook een blik op de geschiedenis van de Changüi (muziekgenre van de streek), de rio Guaso, de guajira guantanamera, enz.


Periodico 26, 14/11/2015.Raúl tekent het rouwboek op de franse ambassade.


Raúl Castro, president van de Staatsraad en de Ministerraad, was op de ambassade van Frankrijk in Havana, om er het rouwboek te ondertekenen voor de slachtoffers van de terroristische aanslagen in Parijs.

Hij schreef : « In naam van het volk en van de regering van Cuba wens ik aan het volk en de regering van Frankrijk ons rouwgevoel en onze solidariteit uit te drukken, evenals voor de familieleden van de talrijke slachtoffers van de afschuwelijke terroristische aanslagen van 13 november, die wij uitdrukkelijk veroordelen ».

Hij was begeleid door Ricardo Cabrisas Ruiz, vice-voorzitter van de Ministerraad, en door Bruno Rodríguez Parilla, minister van Buitenlandse Zaken.


Granma, 16/11/2015.Influencia : vijf jaar goede muziek.


De jazzgroep Influencia, uit Santiago de Cuba, viert zijn vijf jaar bestaan.

In 2011 won de groep de tweede prijs van JoJazz (internationale wedstrijd voor jonge jazzmuzikanten), en in 2012 haalden zij er de eerste prijs.

Zij brengen een concert van vijf uur, met als genodigden de Magic Sax Quarter, de soliste Vilma Ramírez, de groep Influencia Team Salsa, de dansgroep Nawe Dance en het Proyecto Ojos.


Sierra Maestra, 17/11/2015.Memorandum Cuba – Verenigde Staten.


Een memorandum over samenwerking voor het behoud en beheer van beschermde zones in zee is het eerste document getekend door Cuba en de Verenigde Staten inzake milieubeheer, sinds het herstel van de diplomatieke betrekkingen.

Er komt een samenwerking inzake wetenschappelijke research en het beheer van de beschermde zones in zee.

Actieterrein in Cuba is het Nationaal Park Guanahacabibes en de Banco de San Antonio, en in de VS de Flower Garden Banks, de Cayos van Florida en de Nationale Parken van de Everglades en de Dry Tortugas.

De rijke cubaanse ecosystemen en de manglares van de Cayos van Florida delen dezelfde stromingen en samenwerking voor het behoud van de zones kan enkel bijdragen tot positieve resultaten.


Granma, 18/11/2015.Guantánamo : seminarie voor de vrede.


Het IVe Seminarie voor de vrede en de ontmanteling van buitenlandse militaire basissen, werd op 22/11 gestart in Guantánamo, in aanwezigheid van bij de 200 afgevaardigden uit 30 landen.

De doelstelling van deze seminaries is de acties te versterken voor de vrede in de wereld, het aan de kaak stellen van de inmengingspolitiek van de grote mogendheden, die in alle werelddelen militaire basissen willen inplanten, en de steun aan Cuba bij de eis voor de teruggave van het door de Verenigde Staten onwettelijk bezet gebied van de vlootbasis van Guantánamo.


Granma, 22/11/2015.Cuba – VS : gemeenschappelijke verklaring over de bescherming van het milieu.


Op 24 november werd een gemeenschappelijke verklaring ondertekend door Cuba en de Verenigde Staten, inzake samenwerking voor de bescherming van het milieu.

Speciale aandacht gaat naar duurzaam gebruik van de natuurlijke middelen en de gedeelde ecosystemen, in het bijzonder de biodiversiteit van de zeeën, de behandeling van de oorzaken en de gevolgen van de klimaatveranderingen, de maatregelen voor de beperking van natuurlijke catastrofen.

De wil wordt uitgedrukt om de uitwisseling van wetenschappelijke en technologische informatie aan te moedigen, om gemeenschappelijk wetenschappelijk onderzoek te voeren, en om verder te gaan in de voor beide partijen voordelige samenwerking.

Dit is het tweede bilateraal akkoord getekend tijdens de laatste week.


Granma, 24/11/2015.Danny Glover terug in Cuba.


De noordamerikaanse acteur Danny Glover is terug op bezoek in Cuba.

Hij bezocht regelmatig het land tijdens de laatste twintig jaar, en dit is zijn eerste bezoek na de vrijlating van de Vijf, voor dewelke hij jaren militeerde.

Er kwam een ontroerend terugzien met Gerardo Hernandez, die Glover verschillende keren ging bezoeken in zijn veiligheidscel in California.


Juventud Rebelde, 27/11/2015.Iberia verhoogt het aantal vluchten naar Havana.


Zes maand na de heropstarting van de vluchten naar Havana voegt Iberia een frequentie toe en bereikt aldus zes vluchten per week (enkel niet op donderdag).

De vluchten worden uitgevoerd met een Airbus A330/300, één van de modernste toestellen van Iberia, met een capaciteit voor 278 passagiers.


Cuba Sí, 30/11/2015.

Optreden van de broeders López-Nussa in Havana.

Harold López-Nussa (piano) en Ruy Adrián López-Nussa (percussie) treden op in Havana, in de Basílica Menor del Convento de San Francicsco de Asís. De genodigde is de trompetist Mayquel González.
Het optreden valt samen met de 21e verjaardag van de concertzaal, één van de meest befaamde scènes in Cuba.

Zij voeren werken uit van Ernán López-Nussa en Leo Brouwer, naast hun eigen composities.


Juventud Rebelde, 03/10/2015.Bomaanslag op vlucht naar de Barbados.


Op 6 oktober 1976 werd een bomaanslag uitgevoerd op een cubaans passagierstoestel in de Barbados. Er vielen 73 slachtoffers.

Gedeclassifieerde documenten bevestigen dat Luis Posada Carriles, vandaag nog steeds ongestraft en beschermd op noordamerikaans grondgebied, verdacht blijft als de meest waarschijnlijke auteur van deze laffe terroristische aanslag.

Het document bewijst ook zeer duidelijk de banden met de CIA. De tekst geeft in détail de banden met het agentschap en verwijst naar Hernán Ricardo Lozano en Freddy Lugo, jaren later veroordeeld als de materiële uitvoerders van de aanslag.

De CIA geeft ook toe contact te hebben gehad met Orlando Bosch Ávila, beschermd door de president Goerge H. W. Bush, toen directeur van de CIA, en ongestraft overleden in Miami.


Granma, 05/10/2015.Academici bestuderen de Revolutie.


Het Ie Internationaal Symposium over de Cubaanse revolutie : Oorsprong en Historische Ontwikkeling, gaat door van 13 tot 15 oktober in Havana.

René González Barrios, president van het Instituut van de Geschiedenis van Cuba, verklaarde : « De Cubaanse Revolutie is één van de belangrijkste gebeurtenissen van de XXe eeuw, en haar invloed rijkt ver buiten de limieten van het archipel, in andere naties, voornamelijk in de derde wereld ».

200 deelnemers zijn ingeschreven, waaronder 70 vorsers uit een twintigtal landen.

Na een halve eeuw is het nu tijd om analyses te maken en een academische kijk te werpen op de revolutie, teneinde beter het complexe gebeurde te begrijpen.

Verschillende commissies en discussiepanels zijn voorzien, met voordrachten door o.a. Dr. Eduardo Torres Cuevas, president van de Academie voor Geschiedenis van Cuba, Frei Betto, de brasiliaanse theoloog, en Dr. Pablo González Casanova, van de Nationale Autonome Universiteit van Mexico.

Daarnaast loopt ook een fototentoonstelling en worden verschillende boeken voorgesteld.


Granma, 06/10/2015.Hartchirurgie : meer dan 95% overlevenden.


Inzake hartoperaties (coronaire operatie, vaatoperaties, congenitale misvormingen) haalt Cuba een overleving van meer dan 95%, wat het land op het niveau brengt van de meest ontwikkelde landen in de wereld.

Hartkwalen zijn bij de belangrijkste oorzaken van sterfte in Cuba.

Het cardiocentrum Comandante Ernesto Che Guevara bereikte de beste cijfers van het land met meer dan 99% overlevenden na een chirurgische ingreep.

Deze resultaten werden medegedeeld tijdens het Internationaal Congres « Cardiovilla 2015 », met deelname van 278 afgevaardigden uit 21 landen.


Granma, 09/10/2015.Muilezels in Santiago.


In Santiago de Cuba is een programma opgestart om het kweken van muilezels op te drijven. Er bestaat een grote vraag naar deze werkdieren in de bergzones van de provincie (80% van de oppervlakte).

Het gebrek aan muilezels noet opgelost worden want het dier is onmisbaar in de landbouw en overtreft zonder moeite het paard in weerstand en levensduur.

Zij zijn onmisbaar o.a. in de koffieplantages en voor het transport van goederen in moeilijk te bereiken en afgelegen zones.


Sierra Maestra, 13/10/2015.Belangrijke prijs voor een jonge pianist.


Jorge Emilio González Buajasán, een jonge cubaanse pianist, kreeg de Prijs van de Jury en van het Publiek op de XIIIe Piano Olympiade in Bad Kissingen (Duitsland).

Zes jonge pianisten (maximum 21 jaar) namen deel, en allen hadden reeds ten minste een grote internationale prijs bekomen, een onmisbare eis om hier deel te nemen. Elke solist bracht twee recitals (één van twee uur en één van 30 minuten).

Jorge speelde Bach, Mozart, Chopin, Schumann, Brahms, Liszt, Szymanovski, Albeniz, Beethoven en Scriabin.

Met deze prijs mag hij optreden als solist op het 30e Zomerfestival van Bad Kissingen (22 juli 2016), begeleid door het filarmonisch orkest van Marseille.

Hij werd gebporen in havana op 8 juli 1994 en volgde cursus in het Conservatorium Alejandro García Caturla, daarna in het Manuel Saumell.
Hij zit nu in het tweede jaar licentie in piano aan het Hoger Nationaal Conservatorium van Parijs, met de befaamde professor Hortense Cartier-Bresson.

(Ter herinnering : een tweetal jaar geleden trad hij op in Evere tijdens een cubaanse week ingericht door onze vereniging).


Granma, 14/10/2015.Verjaardag van het orkest Avilés.


Het orkest Avilés uit Holguín bestaat sinds 1882 en is waarschijnlijk het oudste populair dansorkest van Cuba.

De groep werd gesticht op 16/10/1882 door Manuel Avilés Lozano.

Vertegenwoordigers van het Cubaans Muziekinstituut en van de culturele wereld waren aanwezig op de viering.


Ahora, 17/10/2015.Chanel in Cuba.


Karl Lagersfeld, van de franse modezaak Chanel, plant een défilé in Havana, in mei 2016, een première in Latijns Amerika.
De collectie Cruise wordt er voorgesteld, die ook zal touren in Miami, Venetië, Dubai en Seoul.

Lagersfeld verklaarde Cuba te hebben gekozen wegens de culturele rijkdom en de opening van Cuba naar de wereld, wat van Cuba « een inspiratiebron maakt voor hem en voor Chanel ».


Juventud Rebelde, 22/10/2015.Een nieuwe soort amfibie.


Cubaanse wetenschappers hebben een nieuwe soort amfibie ontdekt in Yateras (Guantánamo), de Eleutherdactylus beguei.

Het is een piepkleine kikker van 14 mm lang.
De ontdekkers zijn Luis Díaz Beltrán en Begué-Quíala (waarvan de tweede naam van het diertje).

De kikker leeft in vochtige aarde in deze zone van het oosten van Cuba, waar er gans het jaar door normaal veel regent.


Girón, 27/10/2015.Technische steun voor de eilanden van de CARICOM.


Cuba, met meer dan 45 jaar ervaring in de beperking en de vermindering van de risicos bij natuurlijke catastrofes, stelt zijj kennis ter beschikking van de kleine eilanden van de Caraïbische Zee.

Vorming is voorzien voor de experten van de CARICOM (Gemeenschap van de Cara ïben), met cursussen en workshops van vijf dagen, voor specialisten van 12 landen, als eerste stap naar een permanente samenwerking.

Men hoopt aldus de watervoorziening, de kustzones, de zeedieren, de biologische diversiteit, de landbouw en de mens te helpen beschermen en het hoofd te bieden aan catastrofes en aan de gevolgen van de klimaatveranderingen, die een verhoging van het waterniveau meebrengen en meer frekwente orkanen, met alle gevolgen vandien.


Escambray, 27/10/2015.


Vrouwen uit Cuba en de Verenigde Staten praten over de rechten van de vrouw

Een afvaardiging van zeven noordamerikaanse vrouwen werd in Cienfuegos ontvangen door vertegenwoordigsters van de FMC (Federatie van de Cubaanse Vrouwen). Een belangrijk interessepunt bleek de rechten en de mogelijkheden van de vrouw in Cuba te zijn.

Luna Vázquez, militante en vriend van Cuba, verklaarde dat deze items niet aan bod komen in de pers van haar land, daar waar zij de mening is toegedaan dat de verwezenlijkingen van de vrouwen in Cuba verdienen gekend te zijn.

De delegatie kreeg ook uitleg over de werking en de doelstellingen van de FMC sinds de oprichting van de federatie.

AIN, 01/09/2015.Het warmste jaar sinds 1951

De periode van januari tot augustus van dit jaar is de warmste in Cuba geregistreerd sinds 1951.

Augustus had een gemiddelde temperatuur van 28,2°C, hetzij 0,7 meer dan het maandelijkse gemiddelde.

Records van maximale temperaturen werden in verschillende regios bereikt. Men verwacht dat ook september zeer warm zal zijn, met temperaturen boven de gemiddelden in het ganse land.

Granma, 06/09/2015Bebossing is belangrijk.


Daar waar men in de wereld 129 miljoen hectaren bossen heeft verloren tijdens de laatste 25 jaar, versterkt Cuba zijn acties om de bebossinggraad te verhogen en er een duurzaam gebruik van te maken. Beplanting van nieuwe oppervlakten en bescherming van de bestaande blijven duidelijk

prioriteiten.


Talrijke seminaries, conferenties en workshops worden zo ingericht voor nieuwe landbouwers (met de toekenning van ongebruikte gronden in vruchtgebruik) om hun aandacht op dit punt te versterken.


In 1959 bezat Cuba een beboste oppervlakte van 13,4%. Vandaag is men toe aan 29,8%, een duidelijke bevestiging van het succes van deze politiek.


Granma, 07/09/2015.Waterverdeling in Havana.


Ingevolge de droogte die het land blijft teisteren is men overgegaan tot een waterverdeling met 137 camions in sommige wijken van de hoofdstad, wat 82.000 personen betreft.


Acties worden ondernomen voor een verbetering en herstelling van de waterleidingen, om nutteloze verspillingen tegen te gaan, voor nieuwe infrastructuren voor het stockeren van waterreserves.


De regenval van de orkaan Erika was onvoldoende om de ondergrondse watereserves van Havana aan te vullen. Het is de ergste droogte sinds de laatste 115 jaar..


Tribuna de La Habana, 07/09/2015.


Overlijden van Guillermo Rubalcaba.


Guillermo Rubalcaba, geboren in Pinar del Rio op 10 januari 1927, groeide op in een muzikantenmilieu. Hij studeerde viool, saxofoon en clarinet, maar opteerde definitief voor de piano.

Hij studeerde o.a. in het conservatorium Orbón en speelde in verschillende populaire orkesten (zoals bvb. Jorrín).


Hij was de directeur en de pianist van de Charanga Típica en fungeerde ook als pianist van de Afro Cuban All Stars, tijdens verschillende tournees en festivals in Europa en Azië.


In 2002 werd hem de médaille Alejo Carpentier toegekend.


Juventud Rebelde, 08/09/2015.Meer jongeren actief in de CDR.


Talrijke jongeren zetten zich in voor de goede werking van de CDR (Comités ter Verdediging van de Revolutie). De vereniging wint aldus in dynamisme, nut en efficiëntie met deze ruimere deelname van de nieuwe generaties.


Heden zijn 38% van de basisverantwoordelijken van de CDR jonger dan 35 jaar.


Deze massaorganisatie, met 8,5 miljoen leden, viert op 28 september haar 55e verjaardag.


Juventud Rebelde, 09/09/2015.Aantal verlieslatende bedrijven daalt.


Eind juni waren 72 bedrijven in het land niet rendabel in hun financieel beheer, tegen 147 in de eerste semester van vorig jaar.

In november plannen de vakbonden een grondige analyse van de toestand, want de regering besliste dat voortdurend verlieslatende bedrijven moeten sluiten.


El Economista, 10/09/2015.Cuba en de EU dicht bij een akkoord.


Tijdens de vijfde ronde van de onderhandelingen tussen Cuba en de Europese Unie, in Havana, werd belangrijke vooruitgang geboekt, vooral inzake het commercieel luik. De partijen verklaarden op dit vlak zeer dicht te staan bij een akkoord.


In november komt de zesde ronde, in Brussel, waar men dieper zal ingaan op de politieke themas en men het eerste deel van het akkoord en van de eindbeschikkingen zal onderzoeken.


Ook inzake samenwerking ging men goed vooruit en blijven er nog enkel détails te bespreken.


Een eerste benadering werd gedaan inzake de politieke dialoog en men definieerde de te bespreken punten, zoals de strijd tegen discriminatie, de rechten van de mens en de strijd tegen de wapensmokkel en handel van lichte wapens.


De partijen verklaarden dat er meningsverschillen bestaan maar dat de standpunten naar mekaar toe groeien naarmate de onderhandelingen verder gaan.


Granma, 11/09/2015.38,2°C in Havana.


Een nieuw record werd geboekt in Havana met een temperatuur van 38,2°C. In Indio Hatuey registreerde men 36,9°C en in Jovellanos (beiden in Matanzas) 36,5°C, eveneens records voor de maand september.


Het toprecord blijft 38,8°C, op 17 april 1999 in Jucarito (provincie Granma).


Granma, 13/09/2015.Een speciale Grammy voor Pablo Milanés.


Pablo Milanés, de welbekende cubaanse zanger en auteur, krijgt in november een ere Latino Grammy.

Hij is, met Silvio Rodríguez en Noel Nicola, één van de stichters van de cubaanse Nueva Trova. Hij bracht 40 albums solo, naast talrijke samenwerkingen met andere kunstenaars en collectieve platen.


De overhandiging van de ere Grammy is gepland op 18 november, op de vooravond van de Grammy Latino 2015.


Granma, 16/09/2015.Akkoord tussen EGREM en Sony Music.


EGREM (het cubaanse platenbedrijf) tekende in Havana kontrakten met de noordamerikaanse firma Sony Music, voor een internationale distributie van cubaanse muziek. De akkoorden omvatten de producties (geluid en video) vanaf de jaren '60.


Sony Music gaat aldus kunstenaars zoals o.a. Bola de Nieve, Elena Burke, Ibrahim Ferrer, Compay Secundo, Celina González, César Portilla de la Luz en Guillermo Rubalcaba promoveren. Ook het Orquesta Aragón, Irakere en Los Van Van maken deel uit van het samenwerkingsproject.


Sony Music Entertainement, gesticht in 1929, is de tweede platenfirma op wereldvlak.


Granma, 16/09/2015.De Stones in Havana.


De Rolling Stones ronden onderhandelingen af voor een optreden in Havana, in maart 2016, in de Stadio Latinoamericano.


De beslissing werd aangemoedigd door Darryl Jones, de bassist van de Stones, die samen met Bernard Fowler in februari in Havana optrad, met de groep The Dead Daisies.


Het optreden in Havana zou doorgaan rond 20 of 21 maart 2016.


Granma, 17/09/2015.Paus Franciscus.


Paus Franciscus is op bezoek in Cuba van 19 tot 22 september.


Alle cubaanse media.Raúl Castro in New York.


Raúl Castro is voor meerdere dagen in New York. Hij neemt er deel aan de Top van de Verenigde Naties voor de goedkeuring van de Ontwikkelingsagenda Post 2015, en voor de 70e Plenaire Zitting van de Algemene Vergadering van de UNO.


Talrijkeontmoetingen zijn gepland met andere staatshoofden en Raúl zal ook het woord voeren tijdens de vergadering over Gendergelijkheid en rechten van de vrouw. De opening van diplomatieke relaties met de Marshall eilanden en Palau staat ook op de agenda.

Raúl is begeleid door Bruno Rodríguez Parilla, minister van Buitenlandse Zaken, Abelardo Moreno Fernández, vice-minister van Buitenlandse Zaken en de cubaanse vertegenwoordiger bij de UNO.


Granma, 24/09/2015.Cuba pleit voor de afschaffing van nucleaire wapens.


Bruno Rodríguez Parilla, minister van Buitenlandse Zaken van Cuba, verklaarde in de Verenigde Naties dat het gebruik en de dreiging met gebruik van nucleaire wapens, om het even de omstandigheden, een verkrachting is van het internationaal recht.


Hij bevetsigde : « De enige manier om te verzekeren dat de mensheid nooit meer moet lijden van het impact van nucleaire wapens is hun totaal verbod en hun emliminatie...Wij beleven het absurde van een wereld die ongelooflijke uitgaven besteed aan bewapening, ,incluis nucleaire wapens die steeds dodelijker worden, daar waar men beweerd dat er vandaag voldoende middelen beschikbaar zijn om honger, armoede en ziekte te bestrijden ».


Granma, 30/09/2015.Cuba – Verenigde Staten : besprekingen over burgerluchtvaart.


Op 28 en 29 september liepen in Havana technische gesprekken tussen Cuba en deVerenigde Staten over burgerluchtvaart, in het vooruitzicht van commerciële vluchten tussen beide landen.


Transport, operationele veiligheid en veiligheid van de luchtvaart werden besproken.


Beide afvaardigingen waren het eens over het belang om deze uitwisselingen verder te zetten.


Granma, 30/09/2015.

Meer vluchten naar Cuba

De groei van het toerisme in Cuba heeft meerdere luchtvaartmaatschappijen er toe aangezet hun vluchten uit te breiden.

Dit is o.a. het geval voor Condor (Duitsland), Air China, Air Puerto Rico, Iberia (Spanje), Capa (Panama) en meerdere noordamerikaanse maatschappijen.

De bestemmingen in Cuba beperken zich niet tot Havana, maar ook Varadero, Holguín en Santiago de Cuba, evenals zuiver toeristische plekken (zoals sommige eilanden).


El Economista, 01/08/2015Internationale prijs voor Cubaanse architectuurstudenten

Viet studenten aan de Centrale Universiteit « Marta Abreu » in Las Villas, haalden een prijs tijdens de zevende Internationale Architectuurwedstrijd voor het beperken van catastrofen en de heropbouw, ingericht in Londen.

Hun project betrof de reconstructie van Cayo Granma in Santiago de Cuba, praktisch totaal verwoest door de orkaan Sandy (oktober 2012).

15 projecten werden ingediend door studenten van vermaarde instellingen zoals o.a. de Universiteit van Montreal (Canada) en de Architectuurschool van Madrid (Spanje).


5 de septiembre, 06/08/2015.Aquariums van Cuba en Florida werken samen.


Het aquarium van Florida tekende een akkoord met Cuba voor samenwerking inzake de bescherming van koraalriffen.

Thom Stork, voorzitter van het aquarium van Tampa (Florida, V.S.) verklaarde : « Alhoewel de koraalriffen van Cuba slechts op 90 mijl (150 km) van Cayo Hueso liggen, zijn zij in veel betere staat dan de onze ». « Wij kunnen veel leren en samen goede dingen bereiken » verklaarde ook Thomas Hall van de Stichting van het Aquarium van Florida. « Het Nationaal Aquarium van Cuba bezit een 'formidabele' koraalbank die een complement kan brengen bij het werk dat wij hier uitvoeren », voegde hij hieraan toe.


Cubadebate, 06/08/2015.Fidel is 89.


Zoals elk jaar worden voor de verjaardag van Fidel Castro (14 augustus) talrijke hulidigingen en initiatieven voorzien.

Zo hebben jonge militairen in Cárdenas (Mtatanzas) 100 ceders geplant, een boomsoort met een grote economische waarde en ook met een historische band met de familie Castro Ruz.

Het dagblad Juventud Rebelde heeft een tentoonstelling ingericht met 50 fotos door joernalisten van de krant, over de laatste 50 jaar.

Ook in Birán, de geboorteplaats van Fidel, werd de 89e verjaardag gevierd met politieke, culturele en productieve activiteiten. 600 jongeren uit de oostelijke provincies verzamelden hier voor deze campagne.

Alex Castro, één van de zonen van Fidel geeft een fotoboek uit « Fidel Castro : un retrato interno ». Een fotoverzameling door een kunstenaar maar ook een zoon.


Granma, 9-10 en 14/08/2015.

Trabajadores, 13/08/2015.« Brutal Fest », het internationaal rockfestival.


Sinds 2008 richt men jaarlijks in Cuba een rockfestival in dat verschillende steden bezoekt, het Festival Brutal Fest.

Dit jaar start het festival in Holguín, om daarna op te treden in Bayamo, Santiago de Cuba, Camaguey, Santa Clara, Havana en Pinar del Rio (tussen 14 en 23 augustus).

Groepen uit Zwitserland, Canada en Mexico openen de rondreis.

De meest vertegenwoordigde landen over de laatste jaren waren Frankrijk, Italië, België, Canada, de Verenigde Staten, Chili, Hongarije en Zwitserland.


Granma, 14/08/2015.Fototentoonstelling in New York.


Het Internationaal Centrum voor Fotografie (ICP) in New York huldigde een tentoonstelling in « Cuba, Cuba ! », met een hondertal fotos over 65 jaar geschiedenis van Cuba, van de jaren '50 tot op heden.

De tentoonstelling loopt tot 7 september en brengt beelden van een twintigtal bekende fotografen, waaronder Cubanen zoals Alberto Korda, Raúl Corrales en Marucha, en Noordamerikanen zoals Bert Glinn en Elliott Erwitt.


El Artemiseño, 17/08/2015.Het kan ook soms koud zijn in Cuba.


Uitzonderlijk kan men in Cuba ook zeer lage temperaturen kennen.

Het record van minimum temperatuur is in handen van het dorpje Jaruco, in de vallei van Bainoa, in de provincie Mayabeque.

Op 18 februari 1996 werd er een temperatuur geregistreerd van 0,6° C.


Mayabeque, 17/08/2015.De Verenigde Staten onderzoeken een uitbreiding van vluchten naar Cuba.


The Wall Street Journal deelde mede dat de amerikaanse regering de cubaanse autoriteiten aansprak over een mogelijk akkoord om commerciële vluchten naar Cuba te heropenen tegen het einde van dit jaar.

Volgens dit bericht is er nog geen beslissing genomen maar gaan de technische besprekingen verder.

In elk geval blijven de reizen beperkt tot de 12 categorieën van bezoekers toegelaten door de Verenigde Staten, zolang het Congres de wetgeving niet aanpast.

Sinds januari stegen de reizen vanuit de Verenigde Staten naar Cuba reeds met 35%.


Juventud Rebelde, 18/08/2015.Lang Lang en Chucho Valdés in concert.


De twee wereldbekende pianisten gaan in Havana een openluchtconcert aanbieden, op 9 oktober, op de Plaza de la Catedral.

Volgens de New York Times is Lang de beste pianist in klassieke muziek in de wereld, en Times nam hem op in de lijst van de honderd meest invloedrijke personen in de wereld.

Chucho Valdès, wereldbekende cubaanse jazzpianist is winner van acht Grammy Awards.

Een veelbelovende ontmoeting.


Granma, 19/08/2015.Elpidio Valdés, boegbeeld van het Festival van het boek en de lektuur.


Eind augustus opent het Festival van het boek en de lektuur in de cubaanse hoofdstad.

Dit jaar staat het festival in het teken van de 45e verjaardag van Elpidio Valdés, de held van stripverhalen en tekenfilms.

In het park La Maestranza komt er een boekententoonstelling met verkoop, met een aanbod van 115 nieuwe titels.
Talrijke kunst- en ontspanningsactiviteiten begeleiden deze expo.


Granma, 23/08/2015.55 jaar FMC.


De Federatie van de Cubaanse Vrouwen (FMC) viert haar 55e verjaardag.

De nationale viering gaat door in Granma op 23 augustus, onder het voorzitterschap van Teresa Amarelle Boué, secretaris-generaal van de FMC en lid van het Centraal Comité van de Communistische Partij van Cuba.

De FMC werd gesticht door Vilma Espín met als doel de integratie van de vrouw in de sociale en economische veranderingen in het land.

Vandaag zijn 48% vrouwen tewerkgesteld in de openbare sector en zij vertegenwoordigen 66% van de technische en professionele beroepen, en 53% van de wetenschappers.

In het cubaans parlement zetelen 48,86% vrouwen, één van de hoogste cijfers in de wereld.


Granma, 23/08/2015.Belgische ondernemers op bezoek in Cuba.


Ondernemers van 12 belgische bedrijven zijn op bezoek in Cuba om te onderzoeken welke mogelijkheden de economische aanpassingen in het land te bieden hebben.

Guy Bultynck, voorziter van de Belgo-Luxemburgse Handelskamer, verklaarde dat naast de ontwikkeling van bilaterale handelsbetrekkingen, Cuba een brughoofd kan worden naar andere landen van Latijns Amerika en de Caraïben, in een zeer gunstige omgeving, nu het land zich opent naar de wereld.

Omar Fernández, secretaris-generaal van de Handelskamer van Cuba, benaderde de identificering van de potentiële mogelijkheden van beide markten en de diversifiëring van de handelsbetrekkingen. Hij herinnerde dat België de zesde plaats bezet van de belangrijkste europese handelspartners van Cuba.

Na het ontmoetingsforum kwam ruimte voor de bilaterale besprekingen tussen bedrijven van de twee landen.


Granma, 27/08/2015.Regen van Oriente tot Occidente.


Het tropisch onweer Erika, reeds verzwakt, liep langs de kust van Cuba, alvorens naar Florida te trekken.

De noodtoestand werd opgeheven en van oost tot west kwam er een langverwachte regenval.

Zeker welkom met de droogte die sinds maanden het land teistert.
De waterreserves zijn zeker nog niet terug volledig in de dammen, maar deze regen brengt soelaaas in verschillende provincies.


Granma, 30/08/2015.Een cubaanse brigade in Dominica.


Dominica werd zwaar getroffen door de orkaan Erika, met 20 doden en 50 vermisten, en zware schade door overstromingen.

Een brigade van zestien dokters, verpleegsters en verplegers, drie ingenieurs van de bouwsector en twee ingenieurs in Electriciteit, vertrok op 30 augustus om steun te brengen aan de getroffen bevolking.

De vrijwilligers, leden van het Contingent Henry Reeve, waren in twaalf uur klaar om te vertrekken, met het nodige materiaal en geneesmiddelen.

Zij vervoegen de elf cubaanse dokters die in Dominica werken, in het kader van het Integraal Gezondheidsprogramma.


Granma, 31/08/2015.

Cubaanse dokters in overstroomde gebieden

Een Cubaanse medische brigade van 120 man is aanwezig in de zone van Guasdualito, in Venezuela, getroffen door zware overstromingen.

De groep, samengesteld uit dokters algemene geneeskunde, een aantal specialisten, licentiaten heelkunde en een volledige chirurgische ploeg, vertrok op 5 juli naar de geteisterde zone.

De vrijwilligers maken allemaal deel uit van de cubaanse coöperanten aanwezig in Venezuela.


Granma, 06/07/2015.Vrijwillige arbeid in Havana.


Zaterdag 11 juli wordt een dag vrijwillige arbeid in Havana, als groet aan het Xe Congres van de Communistische Jeugd (UJC).

De actie kadert in een ruime campagne met o.a. vaderlandslievende activiteiten, sport en ontspanning.

De vrijwillige arbeid heeft plaats in 11 gemeenten van de stad en is toegespitst op herstel en onderhoud van scholen, bejaardentehuizen, poliklinieken, hospitalen, kindertuinen, e.d.m.


Tribuna de La Habana, 08/07/2015.Een school op het platteland wordt een agrarische gemeenschap.


In Puerto Padre wordt de vroegere secundaire school Fernando Chenard Piña omgebouwd tot een agrarisch gemeenschapscentrum.

De klaslokalen, de labos en de slaapzalen zijn herbouwd tot 77 appartementen met drie slaapkamers. De vroegere keuken, de eetzaal en de magazijnen worden een dienstencentrum met een winkel, een apotheek, een medische wachtpost en een lagere school voor de kleinsten van de gemeenschap.

De woningen gaan naar de landbouwers die gronden in vruchtgebruik kregen en deel uit maken van de Coöperatieve Elpidios Sosa, en naar arbeiders van het agrarisch bedrijf Antonio Guiteras.


Periodico 26, 09/07/2015.Pleidooi voor een ruimere editie van stripverhalen.


ARTECOMIC, een jaarlijkse bijeenkomst met workshops, conferenties, tentoonstellingen en audiovisuele projecties, vierde haar Ve gebeuren in Camagüey . Er kwam een oproep om meer publicaties te hebben in de provinciale uitgeverijen.

Tot nu toe is de uitgave van stripverhalen bijna exclusief toevertrouwd aan de Casa Editorial Abril, één van de weinige uitgeverijen die interesse vertoont voor deze kunst.

Enkel in Camagüey en in Cienfuegos bestaan er lokale projecten voor de uitgave van dergelijke werken.

Deze editie van ARTECOMIC werd opgedragen aan Spanje, wiens eerst gekende stripverhaal « Historia de los desgracios de un hombre afortunado » in Cuba werd uitgegeven in de XIXe eeuw.

De auteur, Victor Patricio de Landaluze, een baskisch militair was in garnizoen op Cuba en zijn werk verscheen op 20/09/1857 in het literair en satirisch tijdschrift « La Charanga ».


Adelante, 11/07/2015Een syndicaal paleis.


In de straat San Miguel in Havana staat een prachtig paleis. Waarschijnlijk het enige paleis dat niet gebouwd werd voor een rijke aristocratische familie. 90 jaar geleden, op 14 juli 1925 werd de bouw, gestart op 28/09/1924, afgewerkt. Alle werken werden uitgevoerd door arbeiders van de vakbond, met fondsen van één van de sterkste syndicaten van die tijd, de tabaksarbeiders.

Julio Antonio Mella nam er het woord enkele weken voor de inhuldiging, ter gelegenheid van de 1 mei viering. Tijdens een vergadering van de Anti Imperialistische Liga eiste men er de teruggave van het grondgebeid van Guantánamo.

Toen de Universidad Popular José Martí de lessen moest stopzetten wegens de achtervolgingen stelde het Palacio de los Torcedores haar deuren wijd open voor deze instelling.

Ontelbare syndicale activiteiten hadden er plaats en talrijke bekende leiders zoals Rubén Martíneéz Villena, Aracelio Iglesias, Miguel Fernández Roig, Carlos Rodríguez Careaga en Lazaro Peña hebben er gewerkt en gestreden.

In de jaren '40, toen de CTC werd aangevallen en uit haar lokalen werd verdreven, kreeg zij toevlucht in het paleis van de torcedores.

Na de triomf van 1959 werd het gebouw een museum van de arbeidsbeweging en kreeg het de titel van Nationaal Monument.

Vandaag staat het paleis open voor conferenties, tentoonstellingen en culturele en politieke activiteiten.


Trabajadores, 12/07/2015.Een muziekmuseum in Santiago.


Voor de 500e verjaardag van de stad opent Santiago de Cuba een muziekmuseum in de Avenida Manduley. Het krijgt de naam van Pablo Hernández Balaguer, een bekende musicoloog.

Verrschillende tentoonstellingszalen bieden info gaande van klassieke muziek tot dansmuziek, over alle genres heen.

De zaal Dulce Maria Serret (een bekende muziekprofessor) op het gelijvloers zal concerten, voordrachten en workshops bieden, en een documentatiecentrum is beschikbaar.

Het is tevens een hulde aan talrijke muziekfiguren die geboren werden in de bakermat van de cubaanse muziek, zoals Sindo Garay, Ñico Saquito, Compay Segundo, Ibrahim Ferrer, het Trio Matamores en zovele anderen.


Prensa Latina, 12/07/2015.Vergadering van het Centraal Comité van de PCC.


Het Centraal Comité van de PCC (Cubaanse Communistische Partij) heeft de werking goedgekeurd van het Politiek Bureau en van het Secretariaat van het Centraal Comité o.a. inzake de opvolging van de richtlijnen goedgekeurd door het VIe Congres en door de Eerste Nationale Conferentie van de Partij.

Ook het verslag over de uitvoering van het Plan voor de economie en het Staatsbudget werd goedgekeurd.

Een akkoord werd gegeven aan de oproep en de uitnodiging voor het VIIe Congres, dat zal doorgaan op 16 april 2016 (55e verjaardag van de verklaring van het socialistisch karakter van de Revolutie en verjaardag van de stichting van de partij).

Het Congres zal een evaluatie maken over de akkoorden van het VIe Congres en de Eerste Nationale Conferentie van de Partij, zal de verder te volgen weg uitstippelen voor het vervolmaken vqn het cubaans socialistisch model.

Uiteindelijk zal het congres overgaan tot de verkiezing van de leden van het Centraal Comité.


Granma, 14/07/2015.De route van de tabak.


Zoals Santiago de Cuba zijn route van de koffie heeft, zal Pinar del Rio beschikken over een Route van de Tabak.

Zij start in Consolación del Sur (km 110 van de autostrade) en doorloopt plantages, fabrieken, drooginstallaties, enz., zodat de bezoekers een beeld krijgt van het zaaien tot de rook.

Pinar del Rio is internationaal bekend als de streek van de beste tabak in de wereld.


Granma, 16/07/2015.1.700 gezondheidspecialisten halen hun dipoma.


1.700 beroepsmensen van de gezondheidssector, waaronder 600 afkomstig uit 36 landen, bekomen hun diploma aan de Universiteit van Havana.

De buitenlanders maken deel uit van het project van de ELAM (Latijns-Amerikaanse School voor geneeskunde) en andere samenwerkingsakkoorden.

Het uitreiken van de diplomas gaat door op 21 juli in het Theater Karl Marx in Havana.

Op 24 juli heeft in de ELAM een afscheidsceremonie plaats voor de afgestudeerde buitenlanders.


AIN/ACN, 17/07/2015.Diplomatieke betrekkingen hersteld.


Het is nu officieel, de belangensecties in Havana en in Washington hebben opnieuw het statuut van ambassades.

Op 20 juli had de officiële plechtigheid plaats in Washington, waar de cubaanse vlag terug gehesen is. De Verenigde Staten hadden de betrekkingen verbroken op 4 januari 1961.

Een receptie had plaats op de cubaanse ambassade in Washington, met talrijke genodigden, en in aanwezigheid van Bruno Rodríguez Parilla, de cubaanse minister van buitenlandse zaken. Bruno Rodríguez en John Kerry hielden een gezamenlijke persconferentie.

Het is het eerste bezoek van een cubaans minister van buitenlandse zaken aan de Verenigde Staten sinds de triomf van de Revolutie. Tijdens zijn ontmoeting met John Kerry heeft Rodríguez niet nagelaten de cubaanse eisen voor het herstel van normale betrekkingen te herhalen, o.a. de opheffing van de blokkade en de teruggave van het grondgebied van Guantánamo. Kerry antwoorde dat dit laatste punt niet op de agenda staat.

Op 14 augustus zal een ceremonie doorgaan op de VS-ambassade in Havana, ter gelegenheid van een bezoek van John Kerry.


Granma, 20/07/2015.Een meerderheid in de VS steunt het herstel van de betrekkingen.


Zeven noordamerikanen op tien steunen het herstel van diplomatieke betrekkingen tussen Cuba en de Verenigde Staten. Dit blijkt uit een enquête uitgevoerd door het studiecentrum Pew.

Hetzelfde aantal, 7 op 10, is voor het opheffen van de economische, commerciële en financiële blokkade. In januari was dit 63%.

Bij de repubklikanen is 56% in het voordeel van betrekkingen (16% meer dan in januari), bij de demokraten is dit aantal 80%.

Voor het opheffen van de blokkade is 59% van de republikanen pro (tegen 40% in januari), bij de demokraten is 82% in het voordeel van de opheffing van de economische, commerciële en financiële blokkade.


AIN, 23/07/2015.Tien jaar TeleSur.


De televisieketen TeleSur werd opgericht op 24 juli 2005.

Zij zendt uit vanuit Caracas in Venezuela en wil een tegenhanger zijn van de grote multinationale infoketens, en de stem van de volkeren van Latijns Amerika.

Het is een samenwerking tussen Argentinië, Bolivia, Cuba, Ecuador, Nicaragua, Uruguay en Venezuela. De keten is aanwezig in 26 landen, met 15 correspondenties en 21 samenwerkingen.

Een jaar geleden, op 24 juli 2014, werd een engelstalige versie gestart, met zetel in Quito.


TeleSur, 24/07/2015.Fidel Castro : de meest bespioneerde man in de wereld.


Discovery Channel brengt binnenkort een documentaire over Fidel Castro : « Castro. The World's most watched man » (Castro : de meest bespioneerde man in de wereld).

Een uur film met getuigenissen van noordamerikaanse spionnen, analysten van de CIA en de KGB, en gedeclasificeerde documenten die voor de eerste keer publiek getoond worden.

De uitzending is gepland voor de vierde trimester van 2015, eerst in de Verenigde Staten, daarna in Latijns Amerika en de rest van de wereld.


Cubadebate, 30/07/2015.Recordtemperaturen in juli.


Het Meteorologisch Instituut deelde mede dat 10 records van maximale temperaturen werden geregistreerd in de maand juli.

Zij zijn te wijten aan de schaarse wolkenlaag, hevige zonnestralen, zwakke wind en beperkte regenval.

De vooruitzichten voor augustus geven blijvende maximale en minimale temperaturen buiten de normen voor het ganse land.


Granma, 31/07/2015.

F. Vascós wordt voorzitter van de Economische Vereniging Vrienden van het Land

De oudste van de cubaanse verenigingen, gesticht 222 jaar geleden, de « Sociedad Económica de Amigos del País » , heeft een nieuwe voorzitter.

Fidel E. Vascóz González, doctor in Economische Wetenschappen, werd verkozen tot voorzitter voor de periode 2015-2018.

Belangrijke historische figuren maakten deel uit van deze vereniging, waaronder Tomás Romay, José de la Luz y Caballero, Francisco de Arango y Parreño, Félix Varela, José Antonio Saco en Felipe Poey.

Zij telt nog steeds talrijke vorsers, doctors en nationale prijswinnaars in haar gelederen. De doelstelling van de vereniging is de promotie van wetenschap en cultuur.

Granma, 02/06/2015


Planning van het verbruik van water

Ramón Pardo Guerra, hoofd van de civiele bescherming van Cuba, deed een oproep tot een efficiënte planning van het waterverbruik, gezien de blijvende droogte die het land treft.

Tussen november 2014 en april 2015 hadden 11 provincies te kampen met een tekort aan regenval : Pinar del Rio, Mayabeque, Cienfuegos, Villa Clara, Sancti Spiritus, Camagüey, Las Tunas, Granma, Holguín, Santiago de Cuba en Guantánamo.

41% van het nationaal grondgebied moet het hoofd bieden aan dit probleem en in de laatste zes maanden was 75% van het land slachtoffer van een tekort aan regenval.

Granma, 02/06/2015


Verjaardagen

Zes juni staat voor verschillende verjaardagen.

Op 6 juni 1960 werd de eerste documentaire van de ICAIC verwezenlijkt door Santiago Álvarez.

Op 6 juni 1961 werd het MININT, het Ministerie van Binnenlandse Zaken opgericht.

Op 6 juni 1970 stichte men het dagblad Trabajadores, orgaan van de cubaanse vakbonden.


Granma, 06/06/2015.Nog een prijs voor Leonardo Padura.


De bekende cubaanse schrijver Leonardo Padura kreeg de Prijs Princes van Asturia der Letteren, één van de meest prestigieuse prijzen in de spaanstalige literatuur.

Padura werd wereldbekend met zijn politieromans, met de detectief Mario Conde, vertaald in talrijke andere talen in de wereld.

Hij kreeg reeds verschillende prijzen waaronder de Nationale Prijs voor Literatuur, in 2012, de hoogste prijs in Cuba voor schrijvers.


Trabajadores, 10/06/2015.De « Corneta China » : 100 jaar aanwezig in de cultuur van Santiago.


De « Corneta China » (ook cornetín chino genoemd) is een soort trompet sinds 100 jaar aanwezig bij elke viering van het carnaval in Santiago de Cuba.

Dit zeer typisch instrument van de congas in Santiago, met zijn zeer speciale en onmiddellijk herkenbare toon, zou tot op een kilometer ver hoorbaar zijn.

Alhoewel er twijfel bestaat over de oorsprong is Yolanda Bravo, specialiste van het Museum van het Carnaval in Santiago de Cuba, overtuigd dat de corneta china te voorschijn kwam in 1915, gespeeld door Feliciano Mesa, leider van de Paseo del Tivolí. Gezien het succes namen het jaar daarop verschillende comparsas het instrument over.

De beste speler ooit was Nino, van de conga Los Hoyos, en later in het Orkest los Tambores van Enrique Bonne.

Een zaak is onbetwistbaar, bij de oproep van de corneta china, bij elk carnaval in Santiago de Cuba, komt iedereen onweerstaanbaar op straat.


Sierra Maestra, 11/06/2015.Een noordamerikaans radioprogramma wordt uitgezonden vanuit Cuba.


Sirius XM Radio heeft uitgezonden vanuit Cuba en werd aldus de eerste nationale keten van de Verenigde Staten om een rechtstreekse uitzending te verwezenlijken vanaf Cuba sinds meer dan 50 jaar.

Joe Madison, verantwoordelijke van het programma The Black Eagle, is voor 7 dagen op toer in Cuba. Voor zijn eerste programma kon hij rekenen op deelname van vertegenwoordigers van de academische, culturele, sociale en ontspanningswereld.

De uitzending werd verwezenlijkt in de studios van Radio Taino, in Havana.


Cubadebate, 12/06/2015.Meer dan een half miljoen zelfstandigen.


504.613 personen hebben gekozen voor werk voor eigen rekening (cuenta propria).

155.605 ervan zijn jongeren en 154.756 vrouwen.

Met 66% van het totaal zijn de provincies Havana, Matanzas, Villa Clara, Camagüey, Holguín en Santiago de Cuba deze die het meest zelfstandigen tellen.

De belangrijkste activiteiten zijn het vervaardigen en verkopen van eetwaren, het transport van vracht en passagiers, het verhuren van woningen en lokalen, telecomagent en contractuele werknemers (vooral tewerkgesteld in de eerste twee sectoren).


Juventud Rebelde, 12/06/2015.Cuba : 2e bestemming in de Caraïben.


De toerismeorganisatie van de Caraïben deelde mede dat Cuba tweede blijft als toeristische bestemming in de regio, na de Dominikaanse Republiek.

In 2014 had Cuba 3.001.958 bezoekers en de Dominikaanse Republiek 5.141.377.

Voor de eerste trimester van 2015 ontving Cuba 1.135.610 toeristen, tegen 1.499.402 voor de Dominikaanse Republiek.

De aankondiging van gesprekken met de Verenigde Staten verhoogde sinds half december de interesse voor Cuba en verschillende vliegtuigmaatschappijen verhoogden de frequentie van hun vluchten of heropenden lijnen.

De mogelijke handel en investeringen trekken talrijke investeerders, bedrijven, handelaars en regeringsvertegenwoordigers aan, op prospectie voor toekomstige opportuniteiten.


Granma, 16/06/2015.Cuba – Europese Unie.


De vierde ronde van de onderhandelingen over een akkoord inzake Politieke Dialoog en Samenwerking tussen Cuba en de Europese Unie had plaats in Brussel op 15 en 16 juni.

Het luik over handelsbetrekkingen is praktisch afgerond en betekenisvolle vooruitgang werd geboekt inzake de samenwerking. Een nuttige uitwisseling had plaats over de politieke dialoog.

De volgende ronde gaat door in Havana, in september.

Beide partijen wensen vooruitgang te boeken teneinde op een zo kort mogelijke termijn de onderhandelingen af te sluiten.


Granma, 16/06/2015.Granma en Cubadebate zijn de meest bezochte websites in Cuba.


Het tijdschrift PC-Magazine klasserde Cubadebate 6de en Granma 10de, als meest bezochte websites van Cuba.

De noordamerikaanse bedrijven zouden graag dit marktsegment veroveren en o.a. Twitter had vergaderingen met vertegenwoordigers van de regeringen van beide landen over de mogelijke uitbreiding van hun net op het eiland.

De tien meest bezochte websites op Cuba zijn : Google.com.cu, Google.com, Facebook.com, Yahoo.com, Cubadebate.cu, Wikipedia.org, Blogspot.com, WordPress.com, Granma.cu.


Cubadebate, 18/06/2015.Digitale sessies voor het Congres van de UJC.


Online interviews, vijf forums en internationale twitter openen de « digitale sessies » van het Congres van de UJC (Unie van de Jong Kommunisten).

Het platform is www.soycuba.cu, de website van het dagblad Juventud Rebelde, met forums over de actualisering van het economisch model, cultuur en ontspanning, nieuwe verdedigingsscenario van de Revolutie, deelname van de studentenorganisaties en onderwijsevolutie, interne werking van de UJC.

Online interviews met leiders van het Nationaal Bureau van de UJC zullen mogelijk zijn, evenals een permanente dekking van het Congres op 17, 18 en 19 juli.

Er komt een speciaal electronisch adres : organizacion@ujc.cu, en een wedstrijd « Mijn selfie op het Congres ».

Commentaren zijun mogelijk op Twitter (@UJCuba), Facebook (facebook.com/UJCuba), Google+ en Youtube.

De documenten en berichten zijn te vinden op #XCongresoUJC en #NuestrasRazones.


Juventud Rebelde, 18/06/2015.Jeud en CDR.


Meer en meer jongeren bezetten leidersfuncties in de CDR (Comités ter Verdediging van de Revolutie), een massaorganisatie met meer dan 8,5 miljoen leden.

Volgens recente gegevens zijn tussen 42 en 45% van de leidingsfuncties in de CDR (op lokaal en zonaal vlak) bezet door jongeren.


Granma, 19/06/2015.Cuba officieel uit de lijst van terroristische landen.


Het recent verschenen jaarlijks verslag van de Verenigde Staten met de lijst van landen die het terrorisme steunen, geeft geen melding van Cuba.

Volgens het document van het Departement van State gaf Cuba alle garanties dat het geen terroristische activiteiten steunt.

Cuba heeft herhaaldelijk benadrukt nooit terrorisme te hebben gesteund, nergens in de wereld.

Het is niet de houding van Cuba die veranderde maar wel de politiek van de Verenigde Staten t.o.v. het carribische land.


Telesur, 19/06/2015.Economie : groei met 4%.


Voor de eerste semester van 2015 bgoekt Cuba een groei van 4% van het BIP.

De sectoren met de sterkste groei zijn de suikerindustrie, de fabrieken, de bouw en de handel.

De zwakste resultaten zijn vast te stellen in het transport, de stockering en de communicaties.

Voor 2016 zijn de doelstellingen het verder scheppen van infrastructuren, de verhoging van de capaciteiten voor de bouw en het transport, de inkomsten die bijdragen aan de ontwikkeling, de hertniewbare energiebronnen, de uitvoer en de vervanging van de invoer.


Cubacontemporaneo, 22/06/2015.Remedios 500.


Het stadje Remedios viert zijn 500e verjaardag.

Een speciale rum « Mulata », añejo 3 jaar en añejo 7 jaar, werd ter dezer gelegenheid voorgesteld.

Het tijdschrift Sol de Cuba, van het Ministerie van Toerisme (Mintur) heeft een speciaal nummer uitgebracht over Remedios.


Vanguardia, 25/06/2015.Optische vezel.


Vanaf januari 2016 zullen alle cubaanse universiteiten beschikken over een aaansluiting met optische vezel.

Aldus zullen alle instellingen van hoger onderwijs beschikken over een snellere toegang tot internet.

Het Universitair Net (RedUniv) wordt aldus een topmechanisme ten dienste van de innovatie en de research.

De investeringen maken deel uit van het regeringsprogramma om de informaticadiensten uit te breiden en te verbeteren voor de cubaanse maatschappij.


Granma, 25/06/2015.Het Museum van het Carnaval.


Het Museum van het Caranaval, in de Herediastraat in Santiago de Cuba, geeft een beeld van de geschiedenis van de bekenste traditie van de stad, het wereldbekende Carnaval van Santiago.

Het koloniaal gebouw werd vanaf 1981 eerst gebruikt als lokaal voor de caranavalcommissie, die instaat voor de organisatie van dit volksfeest. Twee jaar later werd het omgevormd tot museum.

Men kan er fotos, teksten en voorwerpen (maquettes van carnavalwagens, kleding, muziekintrumenten e.d.m.) bewonderen.

Het historisch aspect start vanaf de religieuse processies van 25 juli, ter ere van de apostel Santiago.

Een speciale zaal is voorbehouden voor de muziekinstrumenten van de belangrijkste verenigingen : de cabildo carabalí, de tumba francesa en de conga santiaguera.


Sierra Maestra, 30/06/2015.Paus Franciscus verwacht in Cuba.


Van 19 tot 22 september zal paus Franciscus op bezoek zijn in Cuba.

Zaterdag 19 september komt hij aan in Havana waar hij 's anderendaags een mis zal vieren op de Plaza de la Revolución « José Martí », een bezoek zal brengen aan de president Raúl Castro, en een ontmoeting zal hebben met religieuzen en seminaristen in de Katedraal van Havana. Er is tevens een ontmoeting voorzien met jongeren in het Cultureel Centrum Felix Varela.

Maandag 21 september trekt hij naar Holgüin met terug een mis op de Plaza de la Revolución « Calixto García Iñíguez ». Vandaaruit vliegt hij naar Santiago de Cuba waar hij een mis zal opdragen, op 22 september, in de Basílica Menor del Santuario de la « Virgin de la Caridad del Cobre », alvorens zijn reis verder te zetten naar de Verenigde Staten.


Granma, 30/06/2015.Heropening van het Provinciaal Museum van Pinar del Rio.


Na vier jaar restauratiewerken, zowel aan het gebouw als aan het meubilair, is het provinciaal museum van Pinar del Rio terug toegankelijk voor het publiek.

Deze restauratie kadert in de nationale politiek van terug in ere stellen van het cultureel patrimonium van hjet land.

Deze woning uit de XIXe eeuw werd in 1892 de zetel van de provinciale overheden, tot aan de triomf van de Revolutie.

7.535 stukken over de geschiedenis van Pinar zijn er verzameld.


Guerillero, 30/06/2015.


Ook Baracoa getroffen door zware regenval

De zware regenval en de onweren van de laatste dagen hebben ook in Baracoa schade aangericht.

Verschillende wijken stonden onder water en schade werd vastgesteld aan de wegen, de landbouw en een magazijn voor etenswaren, terwijl het onweer ongeveer 255 woningen en het electriciteitsnet heeft getroffen.

De meerderheid van de 2.037 personen die toevlucht zochten bij buren of familieleden kon, na een kuisbeurt en hygiënische voorzorgsmaatregelen, terug naar huis.

Granma, 05/05/2015.


Ferryreizen vanuit de Verenigde Staten

Voor de eerste keer sinds een halve eeuw kregen enkele bedrijven de toelating ferrydiensten aan te bieden voor passagiers, tussen Florida en Cuba (150 km.).

De vier bedrijven hebben wel gemeld dat zij nog bijkomende toelatingen moeten bekomen, o.a. vanwege Havana.

De toelating blijft wel beperkt tot de twaalf categorieën toegelaten reizigers naar Cuba (familiebezoek, academische, culturele, sportieve of godsdienstige uitwisselingen,...).

Ook cubanen of burgers uit derde landen die over een noordamerikaans visum beschikken zouden in aanmerking komen.

De dienst zou kunnen starten in september of oktober.

Girón, 06/05/2015


April : warmste maand sinds 1951

De maand april was de warmste in het land sinds 1951, met 1,8 graden boven het maandelijkse gemiddelde.

Men stelde maxima en minima vast van 32,1 en 21,2 graden.

28 records van maximale temperatuur werden overschreden.

Granma, 06/05/2015Cubaans marmer

Het bedrijf van Cubaans Marmer wenst meer zichtbaarheid te krijgen in de toeristische instellingen van Cuba.

Er wordt geïnvesteerd om betere resultaten te scoren in de komende jaren.

Het cubaans marmer heeft ook succes op de internationale markten, o.a. in Mexico, Canada, Italië, Polen, Costa Rica, Panama en Venezuela.

14 ontginningsstreken zijn gekend met o.a. in de provincie Granma de « Crema Valle » en de « Rosa Aurora », in de centrale zone de « Rojo Campiña » en de « Crema Esambray », en op het Jeugdeiland de « Gris Siboney ».

Tribuna de La Habana, 06/05/2015Cubaanse artsen in Nepal.


Een brigade cubaanse artsen gaat de slachtoffers van de aarbeving in Nepal verzorgen.

Zij komen tussen met een mobiel hospitaal met een chirurgische eenheid, labos, X-stralen en ultrasonische apparaten, geneesmiddelen, water en een uitrusting voor de behandeling van water.

De brigade van 49 man, leden van het Contingent Henry Reeve, is vertrokken op 6 mei.

Het is de 41e brigade sinds 19 september 2005.


Venceremos, 06/05/2015.

Trabajadores, 07/05/2015.54.000 specialisten uit 104 landen gevormd in het IPK.


Sinds 1979 werden meer dan 54.000 personen uit 104 landen gevormd in het Instituut Pedro Kouri (IPK) voor tropische geneeskunde. Van deze groep volgden 5.200 buitenlanders een specialisatie.

In 2014 stond het IPK ook in voor de vorming in de strijd tegen de ebola en de preventie van deze ziekte, als voorzorgsmaatregel tegen een eventuele opkomst van de virus. Ook het medisch personeel dat tussenkwam in Afrika werd in het IPK opgeleid. Enkel al voor Ebola werden 1.400 buitenlanders uit 38 landen gevormd.

Het IPK staat o.a. in voor tropische geneeskunde, infectiologie, epidemiologie, bacteriologie, virologie, micologie, parasitologie, entomologie en controle van vectoren.


Girón, 08/05/2015.De prijs « In Memoriam » voor Vilma Espín.


De CENESEX (het Cubaans Centrum voor sexuele opvoeding) heeft de prijs « In Memoriam », die voor het eerst werd toegekend, uitgereikt aan Vilma Espín Guillois, overleden echtgenote van Raúl Castro en o.a. stichteres van de Cubaanse Vrouwenvereniging (FMC).

De prijs werd in ontvangst genomen door Asela de los Santos, strijdgenote van Vilma en medestichtster van de FMC, ter gelegenheid van de galavoorstelling tegen homofobie en transfobie in het Theater Karl Marx.

Asela herinnerde dat Vilma, naast haar deelname aan de clandestiene strijd en aan de guerilla, ook pionnier was van het programma voor sexuele opvoeding en een een militatnte voor de rechten van elkeen.

Zij steunde ook de oprichting van de CENESEX (01/01/1989) die voorgezeten is door haar dochter

Mariela Castro Espín.

Talrijke befaamde kunstenaars namen deel aan de galavoorstelling, die bijgewoond werd door de Minister van Cultuur, Julián González en door Miguel Barnet, voorzitter van de Uneac (Unie van de cubaanse kunstenaars en schrijvers).


Granma, 09/05/2015.Raúl Castro op bezoek bij de Paus.


Raúl Castro werd ontvangen door de Paus Franciscus tijdens een audiëntie van bij de 55 minuten.

Raúl schonk aan de Paus een schilderij van Alexis Leyva (Kcho) met als thema de bootvluchtelingen in de Middellandse Zee, en een herdenkingsmédaille voor de 200e verjaardag van de katedraal van Havana.

Raúl dankte ook de Paus voor zijn rol in het toenaderingsproces tussen Cuba en de Verenigde Staten.


Prensa Latina, 10/05/2015.Festival Boleros de Oro in Camagüey.


De XVe editie van het Festival Boleros de Oro loopt van 15 tot 17 mei in Camagüey.

Talrijke lokale kunstenaars en genodigden uit het ganse land nemen deel, met als speciale gasten de zangers Leyanis López en Héctor Téllez.

Naast de optredens zijn er ook debatten en voordrachten over dit muzikaal genre.

Dit typische cubaans genre heeft zich ook internationaal verspreid in de spaanstalige wereld, o.a. in Mexico, de Dominikaanse Republiek, Puerto Rico, Colombia, Ecuador, Peru, Chili en Venezuela.


Adelante, 12/05/2015.Samenstelling van de 168 gemeentelijke raden van de Volksmacht.


De 168 Gemeentelijke Raden van de Volksmacht werden samengesteld met de door meer dan 7,5 miljoen cubaanse kiezers op 19 en 26 april verkozen afgevaardigden.

Zij hebben tevens de voorzitters en de vice-voorzitters van deze lokale beleidsraden verkozen voor de komende twee en een half jaar.


Granma, 13/05/2015.Mobiele telefonie : meer dan 3 miljoen gebruikers.


De mobiele telefonie, een sector in volle groei, overschreed de drie miljoen gebruikers. Tussen 2015 en 2018 mikt men op een groei van 800.000 nieuwe lijnen.

De dekking van het mobiele net is heden 74,35% van het nationaal grondgebied, wat een toegankelijkheid biedt aan 83,63% van de bevolking.

Het cubaans telecombedrijf Etecsa past ook een politiek toe van prijsverlagingen voor internationale SMS-diensten en buitenlandse oproepen.

Wat internet betreft beschikt het land over 261 zalen met toegang tot internet in 144 gemeenten van het land, naast de 233 zalen en 89 wifizones in hotels en luchthavens. Van de 261 zalen zijn er 166 van het bedrijf zelf en 95 van de Joven Club de Computación y Electrónica.


Cubadebate, 13/05/2015.Het respect voor sexuele diversiteit groeit.


Mariela Castro Espín, directrice van de CENESEX (Cubaans centrum voor sexuele opvoeding) benadrukte dat het respect voor sexuele diversiteit in Cuba groeit.

In de recente arbeidswet wordt duidelijk elke discriminatie inzake sexuele oriëntatie veroordeeld.

De CENESEX werkt intens samen met de vakbonden o.a. met seminaries en infozittingen in de verschillende sectoren.

Dit was ook het centraal thema van de VIIIe Nationale Dagen tegen Homofobie en Transfobie, een campagne die ook volgend jaar wordt verdergezet.


AIN, 16/05/25015.Een bedrijf voor de verbranding van schadelijke stoffen.


In Sancti Spiritus start het eerste bedrijf in Latijns Amerika voor de verbranding van stoffen die schadelijk zijn voor de ozonlaag.

Tijdens de eerste proefweek ging men over tot de vernieling van clorofluorcarbonaten (CFC), in dit geval fluor 12 en 22.

De uitrusting, geleverd door het spaanse bedrijf Miesa Exportación s.l., is nog in proeffase en enkele technische aanpassingen zijn nog nodig alvorens over te gaan tot een normale werking.

Tijdens de zogenaamde Energetische Revolutie werden 3,5 miljoen frigos en 300.000 aircotoestellen vervangen en gestockeerd, die nu moeten vernietigd worden.

Het bedrijf beschikt over geautomatiseerde controle middelen en si onderhevig aan strenge veiligheidsmaatregelen.


AIN/ACN, 19/05/2015.


Pernod Ricard is klaar om herdoopte Havana Club te verkopen in de Verenigde Staten.


Pernod Ricard is klaar om cubaanse rum te verkopen in de Verenigde Staten van zodra de markt geopend wordt voor cubaanse producten.

De naam Havana Club zal wel aangepast worden als Havanista, gezien Bacardi de rechten heeft op de naam Havana Club 'geproduceerd in Puerto Rico) voor de noordamerikaanse markt.

Vorig jaar heeft het bedrijf 100 miljoen dollar geinvesteerd in de fabriek die Havana Club maakt in San José de las Lajas, nabij Havana.

Op de internationale markt verkoopt het bedrijf jaarlijks 50 miljoen flessen, tien maal meer dan in 1993 toen Cuba Ron ging samenwerken met de franse groep om Havana Club International te vormen.

De toegang tot de noordamerikaanse markt zou een verkoop mogelijk maken van 20 miljoen flessen per jaar.


Cuba Contemporanea, 19/05/2015.Cubaanse televisie in het Witte Huis.


Voor de eerste keer sinds meer dan een halve eeuw nam een cubaanse televisieploeg aan een persconferentie in het Witte Huis in Washington.

« Ik ben van de Cubaanse Nationale televisie » zei Cristina Escobar aan Josh Earnest, de woordvoerder van het Witte Huis. « Welkom in het Witte Huis », was het antwoord van de ambtenaar.

Op een vraag of Obama het eiland zou bezoeken werd geantwoord dat hij met veel plezier Cuba, en vooral Havana, zou bezoeken.

Earnest kon wel niet nalaten op te merken dat de toenadering een « goede zaak » is, maar dat Washington graag veranderingen zou zien in Cuba, met de klassieke allusie op de rechten van de mens. Dit genre opmerkingen is frekwent in de officiële uitspraken en een bevestiging dat de strategische politiek tegen Cuba verder gezet wordt, maar wel met een aanpassing van de middelen om de revolutie te breken.


Cubaperiodistas, 21/05/2015.Vijf buitenlandse bedrijven goedgekeurd voor de ZEDM.


Vijf buitenlandse bedrijven werden dit jaar goedgekeurd voor de ZEDM (Speciale ontwikkelingszone van Mariel).

Er kwam een goedkeuring voor zes bedrijven, waaronder vijf met 100% buitenlandse investeringen.

De bouw zal tusszen de acht en twaalf maanden in beslag nemen, met de start van de productie tijdens de eerste semester van 2016.

De voedingsector, de industrie, de electronica, de chemie en het transport blijven de meest gegeerde sectoren.


El Artemiseño, 22/05/2015.


Viskwekerij slachtoffer van de droogte.


In Pinar del Rio heeft de sector van de viskwekerij zware problemen ingevolge de durende droogte.

Verschillende waterreserves staan op 5% van hun capaciteit en er moest gepompt worden in nabijgelegen rivieren om een minimaal waterniveau te verzekeren.

Een groot deel van de productie moest vroegtijdig gevist worden, met een risico voor de productie van volgend jaar.

Er moesten oplossingen gezocht worden voor de behandeling en het stockeren, en een samenwerking was nodig met andere bedrijven voor het leveren van ijs, het transport en de verwerking.

Enkel regen, die maar niet wil vallen, kan een oplossing brengen.


Granma, 24/05/2015.
Air France voegt een wekelijkse vlucht toe naar Havana.


Vanaf oktober 2015 gaat Air France een supplementaire vlucht inzetten naar Havana.

Zo komt men aan 11 wekelijkse vluchten voor de winterperiode 2015.

Air France zet vliegtuigen in van het type Boeing 777-300, met een capaciteit van 468 passagiers (14 in Business, 32 in Premium Economy en 422 in Economy).


Girón, 28/05/2015.Iberia vliegt terug op Havana.


Na twee jaar afwezigheid opent Iberia terug de vluchten naar Havana.

Op 1 juni, om 10 uur 's avonds komt de eerst vlucht aan op de luchthaven José Martí.

Er komen vijf wekelijkse frekwenties met Airbus A330.


AIN, 29/05/2015.

De Cubaanse gezondheidswerkers zijn terug in Cuba

Op 1 april kwamen de laatste 64 gezondheidswerkers terug uit Sierra Leone. Aldus zijn alle artsen en verplegend personeel die de ebola-virus gingen bestrijden in Afrika terug in Cuba.

Deze tweede groep van het Contingent Henry Reeve verbleef zes maand in Afrika.

Op 23 maart kwam reeds een eerste groep van 150 medewerkers terug, 98 uit Sierra Leone en 52 uit Liberia.

Zij speelden een belangrijke rol in de genezing van de Ebolapatiënten, maar ook in de preventie. Dit werd erkend zowel door de autoriteiten van de betrokken landen als door de internationale instellingen.

Het Contingent Henry Reeve beschikt over meer dan 250 vrijwilligers uit de gezondheidssector.


AIN/ACN, 01/04/2015.De Spaarbank biedt diensten aan huis aan.


De inner/betaler van de Banco Popular de Ahorro (BPA – Spaarbank) biedt nu basisdiensten aan op de Isla de la Juventud : betaling van de pensioenen, beheer van de schulden, betaling van boetes, belastingen, electriciteit, water, telefoon, e.a. worden mogelijk.

De activiteit kan uitgevoerd worden door actieve of gepensioneerde medewerkers van de Sociale Zekerheid die geen leidinggevend personeel of ambtenaar zijn van het banksysteem. Zij vallen onder de reglementering van het werk voor eigen rekening (cuenta propria).

De diensten zullen geleverd worden tegen haalbare prijzen (ongeveer 3 pesos), betaalbaar in de nationale munt.


Victoria, 03/04/2015.De jeugd viert feest.


In het ganse land zijn talrijke activiteiten gepland ter gelegenheid van de 53e verjaardag van de UJC (Unie van de Jong Communisten) en de 54e verjaardag van de OPJM (Vereniging van de Pionniers José Marti).

Villa Clara en Ciego de Avila zijn de provincies uitgeroepen tot zetel van de viering, maar overal voorziet men culturele, politieke, productieve en ontspanningsactiviteiten.

4 april werd gekozen omdat het de verjaardagsdatum is van de UJC en de OPJM, maar ook van instellingen gebonden aan de UJC : de uitgeverij Editora Abril viert haar 35 jaar en het dagblad Juventud Rebelde haar 50 jaar.

Het geheel past tevens bij het Xe Congres van de UJC.


Granma, 03/04/2015.Hertsel van de mangroven aan de monding van rivier Zaza.


De mangroven van de monding van de rivier Zaza, in de provincie Sancti Spiritus, zijn volledig hersteld. De 30 hectaren bebossing van de delta waren bijna volledig verwoest door de orkaan Ike.

Het herstel is zeer belangrijk want de mangroven vormen de beste beschermingslijn tegen klimaatfenomenen en erosie.

Het ecosysteem in herstel heeft de groei en ontwikkeling mogelijk gemaakt van bevolkingen van oesters en andere schelpdieren, van parkieten en talrijke vogels en waterdieren, waaronder de roze flamingo en de zeeschildpadden, één van de meest bedreigde soorten ingevolge de menselijke tussenkomst.

De opvolging van de heropleving gaat ook samen met het bestrijden van onwettelijke jacht en visvangst.


Escambray, 06/04/2015.Waterschaarste treft 63% van Cuba.


De schaarse regenval in de eerste drie maanden van het jaar heeft 63% van het land getroffen.

De zwaarste problemen zijn te vinden in de provincies Pinar del Rio, Mayabeque, Matanzas, Cienfuegos, Villa Clara, Granma, Santiago de Cuba en Guantánamo.

Prioriteiten werden vastgelegd (in dalend belang) : bediening van mensen en van de veeteelt, de landbouw en de industrie gebonden aan etenswaren, de industrie, de ontspanningsactiviteiten.


AIN/ACN, 06/04/2015.Bosbrand in de Ciénaga de Zapata.


Meer dan 770 hectaren in de Ciénaga de Zapata zijn bedreigd door een bosbrand. Deze is sinds twee weken ontstaaan en gaat vooruit op twee fronten.

Grasperken en bossen van de beschermde zone van Los Arroyones en Los Negritos zijn getroffen. Schade werd reeds vastgesteld bij vogels, crocodillen, jutias en andere soorten in deze zone, gekend voor haar biodiversititeit.

De brand is moeilijk te bestrijden wegens ondergrondse haarden in de turfzones die zeer moeilijk te blussen zijn en weken kunnen aktief blijven.

Hoogstwaarschijnlijk is de brand veroorzaakt door stropers in de zone Los Arragones, op 25 maart.

De Ciénaga de Zapata, op 180 km. ten zuidoosten van Havana, strekt zich uit over 700.400 hectaren.


Cubadebate, 08/04/2015.Cubaanse medische brigade in Chili.


15 gezondheidsspecialisten (9 dokters, 4 verpleegkundigen, en 2 licentiaten in hygiëne en epidemiologie) zijn naar Chili vertrokken om hulp te bieden bij de overstromingen die het land treffen.

Ook reeds in 2010, na een aardbeving, hadden cubaanse vrijwilligers hulp gebracht met o.a. twee veldhospitalen.

Deze keer gaat om een kleinere groep die zal helpen de schade in te dijken en te beperken.


Cubadebate, 09/04/2015.Investeringen in Mariel.


Meer dan 300 bedrijven uit 30 landen vertoonden interesse om te investeren in de ZEDM (Speciale ontwikkelingszone van Mariel) en hebben dossiers neergelegd.

Hernieuwbare energie, voeding, mijnen, industrie, bouw en toerisme zijn de meest begeerde sectoren.


El Economista, 10/04/2015.


Levensverwachting boven de 78 jaar.


Over de periode 2011-2013 was de levensverwachting in Cuba 78,45 jaar (tegen 77,97 voor 2005-2007).

Dit brengt Cuba bij de 25 landen met de hoogste cijfers terzake.

Voor de vrouwen is de verwachting 80,45 jaar en voor de mannen 76,50 jaar.


El Economista, 10/04/2015.Werk voor eigen rekening.


De onafhankelijken zijn nu 489.929 (eind februari), waaronder 29% jongeren (147.693).

De belangrijkste activiteiten blijven de horeca, het transport van goederen en passagiers, de huur van woningen, telecomagenten en contractuele werknemers, vooral in de eerste twee sectoren.

Daarnaast werden 498 coöperatieven (buiten de landbouwsector) goedgekeurd, waarvan er 347 opgericht zijn, hoofdzakelijk in de gastronomie, de kleinhandel van landbouwproducten, de bouw en technische diensten.


El Economista, 10/04/2015.Obama : « Cuba is geen bedreiging voor de Verenigde Staten ».


Tijdens de VIIe Top van de Amerikas verklaarde Obama dat Cuba geen bedreiging vormt voor de Verenigde Staten.

Hij verklaarde : « Het spook van Cuba was aanwezig tijdens elke bilaterale en multilaterale vergadering tussen de VS en Latijns Amerika. Dit spook is nu verdwenen en er komt een opening om handel te voeren die positief zal zijn voor het cubaanse volk ». « Ik voel mij optimist, de beweging die wij gestart hebben schept een andere relatie tussen de Verenigde Staten en Cuba ».


Cubadebate, 12/04/2015.De Verenigde Staten bevestigen sancties tegen mexicaanse bedrijven.


Sancties tegen mexicaanse bedrijven en burgers die banden onderhouden met Cuba werden door de Verenigde Staten bevestigd.

Nietegenstaande het normaliseringsproces blijven de mexicaanse bedrijven op de zwarte lijst van het Witte Huis.

De bevestiging dat de beperkingen inzake handel met Cuba volledig van toepassing blijven en men nog ver af is van de opheffing van de blokkade.


Trabajadores, 13/04/2015.Dagen tegen de homofobie en de transfobie.


Van 4 tot 23 mei lopen op Cuba de dagen tegen homofobie en transfobie, voor het respect van de keuze van sexuele activiteiten en gender.

Deze dagen worden ingericht door de CENESEX (Nationaal Centrum voor Sexuele Opvoeding) en de CTC (Centrale van de cubaanse vakbonden), met o.a. talrijke academische, culturele en sportieve activiteiten. Dit jaar staan de provincies Havana en Las Tunas in het centrum van de gebeurtenis.

Mariela Castro, directrice van de CENESEX, benadrukte de noodzaak vooroordelen en stereotypes te bestrijden.

Deze dagen worden jaarlijks ingericht sinds 2007, met buitenlandse genodigden en talrijke activiteiten.

Meer dan 500.000 Cubanen namen deel aan de vorige edities en het aantal geinteresseerden groeit jaarlijks.


Granma, 17/04/2015.Minister van Buitenlandse Zaken op bezoek in Europa.


Bruno Rodríguez Parilla, de cubaanse minister van Buitenlandse Zaken, was op bezoek bij de Europese Unie, in Frankrijk, België, Luxemburg en Nederland.

De dialoog met de Europese Unie werd aldus bevestigd en versterkt en een akkoord werd bereikt voor een gestructureerde dialoog over de mensenrechten.

Rodríguez verklaarde dat vooruitgang werd geboekt in een constructieve geest en op basis van wederzijds respect. Hij benadrukte tevens zeer positieve bilaterale gesprekken in Frankrijk en België en hoopte hetzelfde te ontmoeten in Luxemburg en Nederland.


Granma, 22/04/2015.

AIN/ACN, 22/04/2015.

Prensa Latina, 25/04/2015.Paus Franciscus op bezoek in Cuba.


Paus Franciscus zal Cuba bezoeken in september alvorens een rondrit te doen in de Verenigde Staten (Washington, New York en Philadelphia).

De Minister van Buitenlandse Zaken verzekerde dat hij een « warm onthaal in Cuba zal krijgen ».

Het is de derde Paus die Cuba bezoekt na Johannes-Paulus II in 1998 en Benedictus in 2012.


Granma, 22/04/2015.Eerste buitenlandse fabriek in Mariel.


Het spaanse bedrijf Hotelsa gaat het eerste buitenlandse bedrijf bouwen in de ZEDM (Speciale ontwikkelingszone van Mariel).

Het bedrijf is gespecialiseerd in de productie van voedingswaren en dranken voor de horecasector.

De bouw start in juni en zou begin 2016 afgewerkt zijn.

In deze eerste fase investeert het bedrijf zes miljoen euro en zal 50 man tewerkstellen, allen Cubanen.

Het bedrijf levert reeds sinds 20 jaar haar producten in Cuba.


El Economista, 23/04/2015.Tussentijdse gemeenteverkiezingen in Cuba.


De eerste ronde van de gemeenteverkiezingen, op 19 april, heeft 11.424 afgevaardigden verkozen. 1.165 districten zijn goed voor een tweede ronde op 26/04, in 149 gemeenten.

89,88% van de kiezers nam deel aan deze eerste ronde. Bij de uitgebrachte stemmen telt men 90,52% geldige stemmen, 4,54% blancostemmen en 4,92% ongeldige stemmen.


Granma, 24/04/2015.Boekenbeurs.


De boekenbeurs van 2015 (24e editie) werd na een rondrit van meer dan twee maand in de provincies afgesloten in Santiago de Cuba.

2.175.000 bezoekers en de verkoop van 1.095.000 werken bewijzen nogmaals de interesse van de cubaanse bevolking voor de lektuur en de inzet van de autoriteiten om tegemoet te komen aan de vraag van de Cubanen.


Granma, 27/04/2015.Onweer en hevige regenval in Havana.


Woensdag 29 april werd Havana getroffen door hevige regenval, onweer, hagel en windstoten van bij de 100km per uur.

Er vielen twee slachtoffers, een oudere dame wegens verstikking en een jonge man wegens electrocutie.

Drie woningen zijn ingestort en 24 andere liepen zware schade op. 1.400 woningen stonden onder water en bij de 10.000 mensen hadden te lijden van de weersomstandigheden. Gedurende 24u. waren de wijken van Centro Habana, Habana Vieja, el Cerro, Playa en Plaza overstroomd. De electriciteitsbediening werd op sommige plaatsen onderbroken en ook het openbaar vervoer werd ernstig verstoord.

De civiele bescherming heeft onmiddellijk steun geboden en de getroffen gezinnen kregen onderdak in opvangcentra, met de nodige medische attentie.


Granma, 30/04/2015.

Cubacontemporáneo, 30/04/2015.


François Hollande in Cuba

François Hollande, de franse president, bezoekt op 11 mei Cuba. Dit is het eerste bezoek van een frans staatshoofd aan het land.

Op 9 mei is hij in Martinique voor een regionale vergadering in voorbereiding van de klimaattop in Parijs eind dit jaar. Op 10 mei is Guadeloupe aan de beurt met de inhuldiging van een memorial over mensenhandel en slavernij.

Trabajadores, 03/03/2015


Verderzetting van de dialoog Cuba – Europese Unie

De derde ronde van de onderhandelingen tussen de Europese Unie (EU) en Cuba behandelde de resultaten bereikt inzake de samenwerking over cultuur, opvoeding, gezondheidszorg en landbouw. De gesprekken verliepen in een constructieve en positieve sfeer.

De handelsbetrekkingen werden ook benaderd en de EU zette haar standpunt uiteen over de politieke dialoog. Een grondige discussie hierover is gepland voor de volgende ontmoetingen, één nog voor de zomervakantie, en nog eens één of twee tijdens de tweede helft van het jaar.

Zoals altijd omvatten de akkoorden van de EU een clausule over mensenrechten en beperking van wapens voor massavernieling, waarbij in geval van verkrachting van deze « essentiële elementen » de akkoorden eenzijdig kunnen opgezegd worden.

Granma, 04-05/03/2015

EFE, 03/03/2015


Noordamerikaanse landbouwers onderzoeken commerciële mogelijkheden.


Een honderdtal noordamerikaanse landbouwers hadden in Havana vergaderingen met cubaanse collegas en bezochten landbouwzones in Mayabeque, Artemisa en Pinar del Rio. Zij onderzoeken de mogelijke commerciële opportuniteiten en uitwisselingen.

De delegatie bestaat uit ambtenaren van 28 verschillende landbouwbedrijven in de VS en twee ex-secretarissen voor de landbouw. Het bezoek werd ingericht door de Landbouwerscoalitie van de VS voor Cuba, recent opgericht na de aankondiging van de start van gesprekken tussen de VS en Cuba.

Devry Boughner, de voorzitter, verklaarde dat zij hard werken om de beprekingen te doen opheffen die de handelsrelaties beletten. Hij ziet een potentieel in de sectoren van de tabak, de rhum, soja, rijst en zeevruchten.


El Economista, 05/03/2015.Frankrijk vertoont interesse voor de uitbreiding van economische relaties met Cuba.


Mathieu Fekl, staatssecretaris voor Buitenlandse Handel, Toerisme en van de Fransen in het Buitenland, verklaarde dat de franse ondernemers sterk geïnteresserd zijn om deel te nemen aan de handels- en investeringsmogelijkheden die Cuba opent in diverse sectoren.

Hij verklaarde bij zijn aankomst : « Frankrijk wenst Cuba te begeleiden in deze etappe van aanpassing van het economisch model, gunstig voor de ontwikkeling en de diversifiëring van de banden met het buitenland ».

Een conventie werd afgesloten over wetenschappelijke samenwerking met het Ministerie van Landbouw van Cuba, inzake academische uitwisselingen en ontwikkeling van de landbouw.

Op het vlak van het toerisme is Frankrijk vijfde op de cubaanse markt met 103.475 bezoekers in 2014, een groei van 7,1% t.o.v. 2013.

Frankrijk staat 10e op de lijst van de belangrijkste economische partners van Cuba.


AIN, 07/03/2015.Beheer uw bedrijf op een scherm.


Citmatel, een cubaans bedrijf, heeft een software op de markt gebracht voor het financieel beheer van onafhankelijke ondernemingen.

Het programma « Beheer uw bedrijf » is begeleid door een voorstellingscursus.

De overgrote meerderheid van de « cuentapropistas » heeft noodzaak aan vorming inzake boekhouding en zij kunnen zeker dit aanbod gebruiken.


Trabajadores, 09/03/2015.


Etecsa sluit een akkoord voor rechtstreekse telefonie met de VS.


Een rechtstreekse telefoonverbinding tussen Cuba en de Verenigde Staten, hoofdzakelijk voor internationale stemoproepen, is in dienst.

Dit werd mogelijk dank zij het akkoord afgesloten tussen Etecsa (Empresa de telecomunicaciones de Cuba S.A.) en het noordamerikaanse bedrijf IDT Domestic Telecom Inc.

De verbinding biedt meer faciliteiten en een betere kwaliteit voor de gesprekken tussen beide landen.


Granma, 11/03/2015.Groei van het toerisme in januari.


371.160 reizigers bezochten Cuba in januari. Dit is een groei van 16% t.o.v. vorige jaren. De belangrijkste markten zijn Canada, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Italië, Venezuela, Argentinië, Mexico, Spanje en Rusland. Ook Chili, Polen, Zwitserland, China en Oostenrijk kenden een belangrijke groei.

Deze cijfers bevestigen een tendens ingezet vorig jaar met +11,5% in oktober, +10,8% in november en +8,6% in december.


El Economista, 11/03/2015.Boete van 1.710 miljoen $ voor de duitse Commerzbank.


De blokkade gaat gewoon verder. De duitse Commerzbank gaat aan de Verenigde Staten een boete betalen van 1.710 miljoen $, wegens de verkrachting van sancties tegen Cuba, Iran en Soedan. Het gaat hier om de tweede belangrijkste bank van Duitsland.

Naast de economische sanctie verplicht de noordamerikaanse regering ook de banken om over te gaan tot de afdanking van bedienden of consultants die betrokken waren bij dit soort verrichtingen.


Cubadebate, 12/03/2015.Forum van de cubaanse « burgerlijke maatschappij »


In voorbereiding van het Forum van de burgerlijke maatschappij van de VIIe Top van de Amerikas (Panama, 10-11 april 2015), hielden meer dan 2.000 verenigingen van de cubaanse burgerlijke maatschappij een forum in Havana, « Pensando América ».

De besproken themas zijn deze die ook aan bod zullen komen in Panama : democratisch beheer, deelname van de burger, migraties, veiligheid, energie, milieu, opvoeding en gezondheidszorg. Zij hebben hierontrent aanbevelingen en voorstellen geformuleerd.

Het forum zal ook een kans bieden om het solidair en humanistisch karakter van de cubaanse samenleving en de samenwerking met andere volkeren voor te stellen, en om de agressies tegen het cubanse volk en de gevolgen van economische, commerciële en financiële blokkade tegen Cuba te benadrukken.


Juventud Rebelde, 13/03/2015.Studie over de betrekkingen tussen Cuba en Canada.


De CECOIN (Kathedra voor Canadese studies) van de Universiteit van Havana richt van 17 tot 19 maart haar XIVe Internationaal Seminarie in , met dit jaar als thema 70 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Cuba en Canada.

Een workshop is ingelast over de gesprekken tussen Cuba en de Verenigde Staten.

Andere themas zijn o.a. de steun van Canada inzake biotechnologie en pharmaceutica, en de projecten en de research over de biodiversiteit in de Antillen.

Wegens het samenvallen met de week van de Francofonie biedt het seminarie ook gezamenlijke conferenties aan over de culturen van de franstalige bevolkingen in de Caraïben, die doorgaan in de Casa de las Américas.


AIN, 13/03/2015.Eerste vlucht New Orleans-Cuba sinds 1958.


Op 14 maart vliegt een groep van 80 ondernemers, ambtenaren en advocaten vanuit de Internationale luchthaven Louis Armstrong (New Orleans) naar Havana. Dit is de eerste rechtstreekse vlucht tussen de twee steden sinds 1958.

De groep neemt deel aan de Conferentie « Cuba Hoy », van 14 tot 21 maart , waar de nieuwe samenwerkingsopportuniteiten in Cuba zullen onderzocht worden.

Twee verenigingen uit New Orleans, de « International Cuban Society » en « At the threshold », hebben samengewerkt met de Universiteit van Havana om deze conferentie op touw te zetten.

Er komen bezoeken op domein van onderwijs, cultuur en business, o.a. met cubaanse indutriële partners uit verschillende sectoren, wat moet toelaten potentiële mogelijkheden tot uitwisseling te onderzoeken.


Cubadebate, 13/03/2015.Elpidio Valdés wordt 45.


De meest populaire stripfiguur van Cuba, Elpidio Valdés, viert zijn 45e verjaardag met een kortspeelfilm « Elpidio Valdés ordena Misión Especial »

De saga starte in 1970 en telt, naast de toentallen stripverhalen, drie langspeelfilms en een twintigtal kortspeelfilms over de avonturen van de Mambí kolonel.

De hulde start officiel eind maart.

Ter herinnering : ook Manneken Pis heeft een kostuum van Elpidio Valdés.


Granma, 13/03/2015.Week van de francofonie.


De week van de francofonie start in Havana en in Santiago de Cuba, met muziek, film, theater, tentoonstellingen plastische kunsten, e.d.m.

De week loopt tot 22 maart en is een unieke kans voor de cubaanse bevolking om de rijke culturen van de franstalige gemeenschappen te ontdekken.

In Havana lopen activiteiten in de Nationale Bibliotheek José Martí, de Casa Victor Hugo, het Colegio San Gerónimo, het restaurant La Guarida, de zaal Adolfo Llaurado, het Nationaal Theater van Cuba en de Vitrine de Wallonie.

In Santiago, ter ere van de 500 jaar van de stichting van de stad, zijn verschillende activiteiten voorzien op de zetel van de Alliance Française.


Prensa Latina, 14/03/2 015.Cuba is het land dat het meest investeerd in onderwijs.


De Wereldbank heeft Cuba als eerste gesteld inzake investeringen in het onderwijssysteem voor de jaren 2009-2013. Cuba investeerde 12,9% van het Bruto Intern Product in het onderwijs,cijfer dat zelfs de meest ontwikkelde landen niet halen.

Op het podium naast Cuba staan Timor Leste (11,3%) en Denemarken (8,7%). De Verenigde Staten halen 5,4% en Canada 5,5%, minder dan de helft van Cuba.

In Europa haalt Frankrijk 5,9%, Duitsland 5,1%, Groot Britannië 6,2%, Italië 4,5% en Spanje 5%.

In Latijns Amerika wordt Cuba gevolgd door Bolivia met 7,6%, Brasil met 5,8%, Mexico met 5,2% en Argentinië met 5,8%.


Invasor, 16/03/2015.Blootlegging van ruïnes van een koffieplantage uit de XIXe eeuw.


De ruïnes van de koffieplantage Santa Paulina, in de XIXe eeuw gebouwd door fransen, werden door archeologen van Santiago de Cuba ontdekt in San Felipe. De ploeg is de mening toegedaan

dat het hier gaat om een architectonische schoonheid.

De plantage in terassen was ook een verrassing voor de bewoners van de streek, die nooit hebben gedacht dat de vegetatie zo een patrimonium kon bedekken en verbergen.

Gistingstanks, waterreservoirs, irrigatiekanalen, muren en trappen die naar het herenhuis op de heuvel leiden werden geleidelijk blootgemaakt.

De plantage ligt op een kilometer van de hacienda Fraternidad die in restauratie is met de hulp van de franse Fondation Malango.

Men schat dat een honderdtal koffieplantages werden uitgebaat door franse families en hun slaven in de bergstreek van het oosten van het land tijdens de XVIIIe en XIXe eeuw, na gevlucht te zijn voor de Haïtiaanse revolutie.


Sierra Maestra, 18/03/2015.Het Museum van de Slavenroute.Het pijnlijke geheugen van de slavenhandel is terug te vinden in het uniek Museum van de Slavenroute, in het Castillo de San Severino in Matanzas.

Het vroegere militair verdedigingsgebouw werd opgericht in de XVIIe en XVIIIe eeuw, maar werd ook gebruikt als « opslagplaats » voor cimarrones (gevluchte slaven) en als gevangenis.

Het museum maakt deel uit van een multinationaal project van de UNESCO en wil het geheugen verzekeren van de transatlantische handel in afrikaanse vrouwen en mannen. Ongeveer 10.000 bezoekers, Cubanen en buitenlanders, komen er jaarlijks langs om er de strafinstrumenten, voorwerpen, documenten over aankoop/verkoop, getuigenissen over de oorspronkelijke godsdiensten, e.d.m. te ontdekken.

Een hard verleden maar dat men niet mag vergeten, waartoe dit museum zeker bijdraagt.


Invasor, 24/03/2015.Cuba – Europese Unie.


Federica Mogherini, hoge vertegenwoordigster van de Europese Unie (EU) voor Buitenlandse Zaken, bezocht Cuba op 23 en 24 maart.

Zij had er ontmoetingen met Raúl Castro, Voorzitter van de Staatsraad en de Ministerraad, met Bruno Rodríguez Parilla, Minister van Buitenlandse Zaken, met Esteban Lazo Hernández, Voorzitter van de Algemene Vergadering van de Volksmacht, met Marino Murillo Jorge, Vice-voorzitter van de Ministerraad en Minister van de Economie en de Planning, met Rodrigo Malmierca Díaz, Minister van Buitenlandse Handel en Buitenlandse Inversteringen, en met kardinaal Jaime Ortega.

Zij was begeleid door Stefano Manservisi, cabinetschef, en Herman Portocarero, ambassadeur van de EU in Cuba.

Het bezoek is een bevestiging van de intentie van de EU om de relaties met Cuba te herstellen en om de gesprekken terzake tot een definitief einde te leiden.

In een persconferentie begroette zij de opening van de besprekingen tussen Cuba en de Verenigde Staten en klaagde de blokkade aan, niet alleen wegens haar extraterritoriaal karakter, maar ook de gevolgen voor het cubaanse volk. Zij bevestigde de steun van de EU aan het aanpassingsproces van het cubaans socio-economisch model. Zij drukte haar hoop uit dat er voor het eind van het jaar een akkoord zal bereikt worden tussen Cuba en de EU. Zij verwees ook nog naar de ondertekening van een programma Cuba-EU, ter hoogte van 50 miljoen €, lopend tot in 2020, in de commerciële sector en de landbouw.

Dit is het eerste officieel bezoek aan Cuba op zo een hoog niveau door een vertegenwoordiger van de EU.


Granma, 24/03/2015.

Juventud Rebelde, 25/03/2015.Belgisch ambassadeur spreekt met lof over het koffiepatrimonium.


Luc Devolder, Ambassadeur van België in Cuba, benadrukte het belang van de restauratiewerken van de vroegere koffieplantage « Fraternidad », o.a. om er de technologie van te kennen. Voor het technisch luik van de restauratie werd beroep gedaan op belgische experten en consultants, o.a. voor de watermolen, waarvoor een belgische specialist de originele plannen hertekende en die gaat herbouwd worden door cubaanse handwerkers met houtsoorten uit de streek.

Hij benadrukte ook het ecologisch belang (de plantage ligt in een natuurreservaat) en het toeristisch aspect als deel van een archeologische route doorheen een vijftal haciendas.

De restauratie is medegefinancierd door het Bureau van de Geschiedkundige van Santiago de Cuba, de Europese Unie en de Stichting Malango.

Deze laatste is eigendom van het belgisch koffiebedrijf Rombouts, met vertegenwoordigingen in verschillende europese steden en die een deel van haar fondsen ter beschikking stelt van lokale ontwikkelingsprojecten.


Sierra Maestra, 25/03/2015.Cubaanse Belangensectie in Washington.


De Cubaanse Belangensectie in Washington deelde mede dat, niettege,nstaande de lopende gesprekken met de noordamerikaanse overheden, er nog steeds geen oplossing is voor de opening van een bankrekening voor een normale werking van de consulaire diensten.

De sectie zal dus verder de diensten verzekeren via reisagentschappen die banden hebben met de consulaire diensten, en verder zoeken naar een oplossing die een normale werking toelaat.

De aanvragen om humanitaire redenen zullen verder een snelle en prioritaire afhandeling krijgen.


Granma, 27/03/2015.De VLIR in Holguín.


Een delegatie van de VLIR (Vlaamse Interuniversitaire Raad) bezocht onlangs de Universiteit Oscar Lucero Moya in Holguín, in het kader van een samenwerkingsakkoord. Drie projecten werden besproken inzake research, infrastructuur en versterking van de informatie- en communicatietechnologieën, waarbij zes centra van hoger onderwijs in Cuba, waaronder de Universiteit van Holguín, betrokken zijn.

Holguín kreeg 56 computers, zes professionele servers voor de centrale informatieknoop en twee beurzen voor een doctoraat in belgische universiteiten.

Vandaag beschikt deze universiteit over meer dan 1.500 computers aangesloten op een netwerk, wat er de staatinstelling van maakt met de belangrijkste infrastructuur op dit vlak in de provincie.


Ahora, 27/03/2015.Iberia vliegt terug op Havana.


Na een onderbreking van meer dan twee jaar opent Iberia terug de vluchten van Madrid naar Havana, en dit vanaf 1 juni

Dit maakt deel uit van een expansieplan van vluchten op lange, middellange en korte afstand van de spaanse luchtvaartmaatschappij.


Juventud Rebelde, 30/03/2015.

Het Contingent Henry Reeve voorgesteld voor de Nobelprijs van de Vrede

De jaarlijkse conferentie van de Noorse syndicalisten (in Trondheim), heeft eenparig voorgesteld de kandidatuur voor de Nobelprijs van de Vrede in te dienen voor het Contingent Henry Reeve.

Dit Cubaans contingent is gespecialiseerd in tussenkomsten tijdens noodsituaties of zware epidemies, en is heden ingezet in de strijd tegen ebola in West-Afrika.
Het contingent draagt de naam van Henry Reeve, een jonge Noordamerikaan, die stierf in de onafhankelijkheidsstrijd van Cuba tegen het Spaans kolonialisme.

Granma, 03/02/2015


Het Museum van de Alfabetisatie

Het Museum van de Alfabetisatie, in de Ciudad Escolar Libertad in de wijk Marianao van Havana, is het geheugen van de uitroeiing van het analfabetisme in Cuba.

Souvenirs en getuigenissen van de 100.000 brigadisten die eraan deelnamen worden er bewaard, o.a. uniformen, lampen, schriften, handboeken, fotos van dit jaar 1961.

Men ontdekt er bvb. dat de jongste brigadisten, Elam Manuel Menéndez Menocal en Griselda Aguilera Cabrera, op amper 8-jarige leeftijd deelnamen aan de campagne.

En ook dat Isadora Pupo en Maria de la Cruz Semanat de opleiding volgden en gealfabetiseerd werden op respectievelijk 102 en 105 jaar.

En nog dat 48 noordamerikaanse jongeren (tussen 10 en 18 jaar) en 96 spanjaarden deelnamen aan deze campagne.


Granma, 04/02/2015.Havana Club staat klaar voor de VS-markt.


Sergio Valdés, diercteur export van de rum Havana Club, heeft in de hoofdstad medegedeeld dat Cuba klaar is om de nooramerikaanse markt te bevoorraden.

« Wij hebben beschikbare producten, een goede interne productiecapaciteit, en alle voorwaarden om die markt te bewerken zodra het mogelijk zal zijn », verklaarde hij.

« Het potentieel is zeer groot, het merk is goed bekend en heeft een goede reputatie ».


El Economista, 05/02/2015.Start van vluchten New-York-Havana.


Vanaf 17 maart starten vluchten van New-York naar Havana, met het reisagentschap Cuban Travel Services (CTS).

De vluchten worden uitgevoerd met een Boeing 737-800 en vertrekken van JFK-International in New-York.

De prijs bedraagt 849 $ heen en terug in economy en 1.334 $ in businesssclass.
De chartervluchten vanuit het zuiden van Florida kosten tussen de 400 en de 450 $.


Girón, 10/02/2015.Internationale Boekenbeurs in Havana.


De 24e editie van de boekenbeurs van Havana is gestart met de voorstelling van 850 nieuwe titels.

Dit jaar is Indië de eregast.

De activiteiten gaan door in de ex-cazerne San Carlos de la Cabaña en op verschillende andere plaatsen in de stad.

De boekenbeurs, die jaarlijks tienduizenden bezoekers aantrekt, loopt tot 22 februari, alvorens tot eind april in gans het land rond te toeren.


Granma, 11/02/20105.Hulde aan Victor Hugo.


De franse schrijver Victor Hugo (1802-1885) wordt in Havana gehuldigd met tentoonstellingen, wedstrijden, conferenties, voorstellingen, enz.

De activiteiten lopen van 5 tot 30 maart in de Casa Victor Hugo, Calle O'reilly 311, tussen Habana en Aguiar, in het Oude Havana.


Tribuna de La Habana, 25/02/2015.Internationaal Festival van de Documentaire film.


Het Festival van de Documentaire Film « Santiago Álvarez In Memoriam » gaat door in Santiago de Cuba van 6 tot 11 maart.

17 langspeelfilms en 19 kortspeelfilms uit 11 landen werden geselecteerd als finalisten uit de 214 ingezonden werken.

Op het programma staan ook speciale voorstellingen ter ere van Santiago Álvarez en van de 500e verjaardag van de stad.

Musicale documentaires, een seminarie over de hedendaagse documentaire, een fotowedstrijd « De kinderen van de vrede », staan ook op het programma.

Dit jaar heeft dit festival een uitloper in Havana, in de Callejón de Ángel, waar Santiago Álvarez geboren werd, met werken van deze laatste, Noticieros Icaic, naast andere culturele gebeurtenissen.


Granma, 26/02/2015.Beroemde bezoekers.


Paris Hilton is op bezoek in Cuba en werd opgemerkt op de tentoonstelling « United Buddy Bears », op de Plaza San Francicsco de Asís in Habana Vieja.

Het Hotel Nacional kon rekenen op de aanwezigheid van Naomi Campbell, eveneens op verlof in Cuba.


Cubadebate, 26/02/2015.Habanos wereldwijd.


Cigaren uit Cuba worden verkocht in meer dan 150 landen in de wereld door Corporación Habanos S.A.. Vorig jaar kon de firma prat gaan op inkomsten ter hoogte van 439 miljoen dollar.

De belangrijkste markten zijn Spanje, Frankrijk, China, Duitsland en Zwitserland. Europa blijft op kop met 56% van de totale verkoop.

De mededeling werd gedaan tijdens het XVIIe Festival van de Habano (1.200 deelnemers uit 60 landen).
De inrichters verklaarden dat voor 2015 een stabiele verkoop wordt verwacht en dat het bedrijf klaar is om de vraag naar « puros » te dekken indien de markt van de Verenigde Staten zou geopend worden.

Er werd tevens melding gemaakt van een beslissing van het Hoger Gerechtshof van de VS in het voordeel van Cuba, inzake het geschil over het gebruik van de naam Cohiba door het noordamerikaans bedrijf General Cigar, dat onder deze naam cigaren verkoopt uit de Dominikaanse Republiek.


El Economista, 27/02/2015.

Trabajadores, 24/02/2015.


Cuba in de wereld

Bij het afsluiten van 2014 kon Cuba prat gaan op een uitgebreide en succesvolle buitenlandse politiek.

Cuba nam deel aan belangrijke internationale ontmoetingen zoals o.a. het Forum China-CELAC in Brasil, de Top van de G77+China in Bolivia, de IIIe Internationale Conferentie van de UNO voor kleine staten in ontwikkeling in Samoa, de Ibero-amerikaanse Top in Mexico.

Talrijke bezoeken van Staats- en regeringshoofden uit de ganse wereld bevestigen de versteviging van de internationale relaties van Cuba.

Havana was de zetel van de Top van de CELAC, van de CARICOM en van de ALBA-TCP, teken van de totale intergratie en het protagonisme van Cuba in de regio.

Granma, 01/01/2015


De Verenigde Staten bevestigen de rol van Cuba in de bestrijding van drugs

Noordamerikaanse ambtenaren erkenden de inzet van Cuba in de strijd tegen drugs en benadrukten de noodzaak de akkoorden terzake uit te breiden.

De uitspraak werd opgenomen in een artikel in de Washington Post, waarin verduidelijkt werd dat beide landen sinds enkele jaren samenwerken in de strijd tegen de drughandel, o.a. door de uitwisseling van informatie aangaande verplaatsingen van verdachte schepen en vliegtuigen in de Caraïbische zone.

Granma, 06/01/2015ICAP : 55 jaar solidariteit


Het Cubaans Instituut voor Vriendschap met de Volkeren (ICAP) is 55 jaar jong.

Kenia Serrano, de voorzitster, bevestigde dat de inzet om verder de cubaanse werkelijkheid bekend te maken, om de blokkade aan te klagen, om de teruggave van de basis van Guantánamo te eisen en op Cuba te schrappen van de lijst van terroristische staten, verder blijft doorgaan.

Het ICAP werkt samen met meer dan tweeduizend solidariteitsorganisaties in de ganse wereld, in 152 landen.
Via het ICAP bezochten duizenden vrienden uit de ganse wereld het eiland, o.a. in de internationale brigades en via samenwerkingsprojecten.


Trabajadores, 06/01/2015.Nieuwe website « Cubacusa »


Een nieuwe website « Cubacusa » is sinds begin januari op het net.

De site is gecentreerd op de geschiedenis van het conflict Cuba-VS, de cubaanse werkelijkheid na de triomf van 1959 en de overheersings- en tussenkomstpolitiek van de VS in Latijns Amerika.

De site heeft vier afdelingen :

-de « Memorial de la Denuncia », de site van het Museum van de MININT (Ministerie van Binnenlandse Zaken) ;

-América nuestra : over de ingrepen in Latijns Amerika ;

-Centro de Recursos : info, documenten, audiovisdueel materiaal ; research, e.d.m. ;

-Pensar en Cuba : driemaandelijks tijdschrift over Cuba na de triomf van de Revolutie.


Granma, 08/01/2015.Rum Santero krijgt certificaat.


Acht rums van het merk « Santero », uit Sancti Spiritus, kregen een certificaat « cubaans merk », met de hieraan gebonden erkenning ook op internationaal vlak (o.a. de ISO-normen).

De gamma omvat de Aguardiente Natural, Añejo Blanco, Carta Blanca 3 años, Palma Superior, Añejo Ambarino, Añejo Reserva, Carta Oro 5 Años en Añejo 7 años.

Het bedrijf « Azucarero Sancti Spiritus » voert nu reeds uit o.a. naar China, Duitsland, Spanje en Frankrijk, en de erkenning kan enkel de markt verruimen.

De geschiedenis van deze rum start reeds in de XIXe eeuw en is nauw gebonden aan de Yoruba gemeenschap in de streek, waardoor ook de benaming.


AIN, 08/01/2015.Rum en Santiago de Cuba.


« Op geen enkel ogenblik in de geschiedenis, in geen enkel land, is er of kan er een rum bestaan zoals de onze. Deze die ze buiten Cuba maken beschikken niet over de beste grondstoffen die er bestaan, de honingen van het cubaanse suikerriet ».

Deze uitspraak van Facundo Bacardí Masó zegt veel, en zelfs alles, over rum in Santiago de Cuba. Het is inderdaad Bacardí die, op het einde van de XVIIIe eeuw, in Santiago, met een groep catalaanse inwijkelingen, de eerste fabriek voor het maken van rum opricht.

Santiago,is de bakermat van rums zoals Santiago de Cuba, Varadero, Caney en Havana Club 15 Años.

Rum maakt deel uit van de erfenis van Santiago de Cuba en is nu een symbool van de « cubania », dank zij de traditie, de vruchtbare grond, het klimaat en het suikerriet, ingrediënten voor de godendrank uit Cuba.


Sierra Maestra, 11/01/2015.De haventerminal van Santiago de Cuba.


In de haven Guillermon Moncada, in Santiago de Cuba, werden de werken gestart voor het bodemonderzoek in het kader van een nieuwe terminal.

Het project wordt mede gefinancierd door China en zal bijdragen tot de uitrusting van de tweede belangrijkste haven van Cuba.

China geeft een lening zonder voorwaarden van 120 miljoen dollar, en de firma China Communications Consorcio Company Limited (CCCC) staat in voor het ontwerp en de bouwmaterialen.

De werken zijn voorzien voor drie jaar, voor de bouw van een multifunctionele laadkaai, uitgerust met moderne technologie voor schepen tot 40 duizend ton, een kaai van 231,15 meter, drie hefkranen, twee magazijnen en een zone voor het stapelen van containers.


Sierra Maestra, 14/01/2015.Nieuwe bankbriefjes.


De Centrale Bank van Cuba gaat nieuwe bankbriefjes uitgeven met een waarde van 200, 500 en 1.000 CUP (cubaanse pesos). Zij komen in omloop vanaf 1 februari.

Het initiatief komt tegemoet aan een vraag van de gebruikers, ingevolge de uitbreiding van het aantal handelszaken die naast de CUC ook cubaanse pesos aanvaarden. Daardoor ontstond deze vraag naar bankbriefjes met een hogere waarde.


Granma, 14/01/2015.Rockfestival.


De XIIe editie van het Nationaal Festival Rock Revolución gaat door van 16 tot 18 januari in Artemisa.

Het Festival wordt opgedragen aan het Tiende Congres van de UJC (Ubnie van de Jong Communisten).

De meest gekende en beste rockgroepen uit Cuba staan op het programma : Darknes fall, Zeus, Trimen Choice, Combat Noise, Waiting for nadia, Switch, The One Who Bleeds, Resistencia, Blood Hearts en Metástasis.


elartemiseño, 14/01/2015.Een cultuur voor vrede.


De Cubaanse Beweging voor Vrede en Soevereiniteit van de Volkeren (Monpaz) plant voor dit jaar twee grote activiteiten : een internationaal symposium voor de afschaffing van de buitenlandse militaire basissen, en een interreligieuse dialoog voor de wereldvrede.

De organisatie pleit voor een cultuur van de vrede bij de burger. Zo zal de ontmoeting « Pedagogía 2015 » (Havana, 26-30 januari 2015) gepaard gaan met een forum « Latijns Amerika en de Caraïben als vredeszone », met o.a. debatten over toestanden die aanleiding kunnen geven tot spanningen en confrontaties in de regio.

Samen met de pionniersorganisatie is de jaarlijkse wedstrijd « Kinderen tekenen voor de vrede » (september) voorzien. Een tentoonstelling met kunstwerken voor de vrede en tegen de oorlog zal alle provincies doorlopen.

De vereniging zet zich ook totaal in voor de uitschakeling van alle nucleaire wapens en voor een algemene ontwapening.


Trabajadores, 17/01/2015.Yo, sí puedo.


De pedagoge Leonela Inés Relys Díaz, ontwerpster van de metode « Yo, sí puedo », is in Havana overleden ingevolge een kankeraandoening.

Auteur van meerdan 20 boeken over pedagogie was zij ook de coördinator voor de alfabetisatiecampagnes in Haïti en de Bolivariaanse Republiek Venezuela, en medewerkster voor Bolivia, Nicaragua, Panamá, de Dominikaanse Republiek, Guinea Bissau en Colombia.

Meer dan 9 miljoen personen in 30 landen werden gealfabetiseerd met de metode « Yo,sí puedo », gesteund op een pedagogie nauw verbonden met de cultuur van elk land.

Zij starte haar revolutionaire inzet op haar vijftiende met de deelname aan de alfabetisatiecampagne in Cuba, en was houdster van talrijke nationale onderscheidingen.


Granma, 18/01/2015.Havana Club : klacht bij de WHO.


Cuba heeft nogmaals de herhaaldekijke onwettelijkheden aan de kaak gesteld bij de WHO (Wereld Handels Organisatie) inzake het merk Havana Club in de Verenigde Staten. De VS negeren sinds jaren de beslissingen van de WHO ;

Sinds 1997 brengt de firma Bacardí onwettelijk een rum op de markt in de VS, die niet in Cuba geproduceerd is, en met gebruik van de cubaanse merknaam.

In 2000 was reeds een klacht neergelegd door de Europese Gemeenschap in vertegenwoordiging van het gemengde cubaans-franse firma Havana Club Holdings.

In 2002 erkende men het niet respect van de Rechten van Intellectuele Eigendom en van het Akkoord van Parijs inzake de bescherming van de Industriële Eiegendom.

De cubaans-franse firma heeft verder, zonder succes, de wettelijke acties verder gezet bij de rechterlijke instanties van de Verenigde Staten.

Granma, 26/01/2015.De CEPAL tevreden met de aanwezigheid van Cuba op de Top van de Amerikas.


Alicia Bárcena, Uitvoerende secretaris van de CEPAL (Economische Commissie voor Latijns Amerika en de Caraïben), begroette de deelname van Cuba aan de Top van de Amerikas in Panamá, in april 2015, zijnde een belangrijk bericht voor de regio.

Zij bevestigde dat het een Top zal zijn zonder voorgaande, met Cuba en de Verenigde Staten voor de eerste keer samen in dit forum, wat ruimtes gaat openen voor overleg in het werelddeel, in de richting van integratie en universaliteit.

Zij verklaarde dat de ontmoeting van de Staat- en Regeringshoofden van de Amerikas « moet leiden tot een herschikking van een verschillend werelddeel in een dialoog die wij wensen inzake energie, mensenrechten en democratie ».


Granma, 26/01/2015.Acht cijfers voor de telefoonnummers van Havana en Guantánamo.


Na de provincies Pinar del Rio, Mayabeque en Artemisa, gaat men verder met de aanpassing van het nummeringssysteem voor de telefoons.

Vanaf 21 februari 2015 zullen nu ook de telefoonnummers van Havana en Guantánamo acht cijfers tellen.

Voor de hoofdstad komt een 7 voor de bestaande nummers, voor Guantánamo 21 (uitgezonderd

Boquerón, Glorieta, Palenque, Bernardo, La Tagua, San Antonio del Sur en Tortuguilla).

De oproepen naar mobiele diensten en naar de speciale nummers zoals de 105, 106, 112, 113 en 118, blijven ongewijzigd.

Oproepen uit andere provincies of vanuit het buitenland blijven identiek, gezien het nummer dat nu deel uitmaakt van het oproepnummer vroeger de code was voor de provincie.

Granma, 28/01/2015